Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ισλανδία: Χαλαρώνει τους κεφαλαιακούς περιορισμούς

Η Ισλανδία επέβαλε κεφαλαιακούς περιορισμούς τον Νοέμβριο του 2008 μετά την κατάρρευση του τραπεζικού συστήματος της χώρας.

Ισλανδία: Χαλαρώνει τους κεφαλαιακούς περιορισμούς

Η ισλανδική κυβέρνηση παρουσίασε σχέδιο σταδιακής χαλάρωσης των κεφαλαιακών περιορισμών που επιβλήθηκαν το 2008.

Η κίνηση αναμένεται να «ξεπαγώσει» περίπου 1,2 δισ. ισλανδικές κορώνες (9 δισ. δολάρια) σε στοιχεία ενεργητικού που υπόκεινται σε περιορισμούς τα τελευταία επτά χρόνια.

Η ισλανδική κυβέρνηση ανακοίνωσε την Δευτέρα πως θα επιβάλλει φόρο 39% σε όσους πιστωτές των χρεκοπημένων τραπεζών θέλουν να μεταφέρουν ανακτηθέντα περιουσιακά στοιχεία έξω από την χώρα.

Όπως μεταδίδει το Reuters, η υπηρεσία διαχείρισης χρέους της χώρας ανέφερε ακόμα πως όσοι έχουν επενδύσει σε ισλανδικά στοιχεία ενεργητικού, θα έχουν την επιλογή να βγάλουν τα χρήματα τους εκτός της χώρας μέσω συναλλαγματικών δημοπρασιών της κεντρικής τράπεζας ή μέσω επανεπένδυσης σε μακροπρόθεσμα ομόλογα δημοσίου. 

Υπενθυμίζεται ότι η Ισλανδία επέβαλε κεφαλαιακούς περιορισμούς τον Νοέμβριο του 2008 μετά την χρεοκοπία του τραπεζικού συστήματος της χώρας. Οι τρεις μεγαλύτερες τράπεζες κατέρρευσαν τον Οκτώβριο του 2008, έχοντας ενεργητικό δέκα φορές υψηλότερο από το ετήσιο εθνικό εισόδημα.

Το 2013, διεθνές δικαστήριο επικύρωσε την απόφαση της ισλανδικής κυβέρνησης να μην αποπληρώσει την Ολλανδία και την Βρετανίας για τις απώλειες που υπέστησαν από την κατάρρευση των ισλανδικών τραπεζών. 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v