Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ισπανία: Εκκληση σε Βρυξέλλες για νέα κριτήρια σύγκλισης

Bαθύτερη δημοσιονομική ένωση με κοινό προϋπολογισμό και κοινό χρέος με την μορφή ευρωομολόγων, ζητά η ισπανική κυβέρνηση από τις Βρυξέλλες. Τάσσεται υπέρ ενός διευρυμένου ρόλου για την ΕΚΤ, στα πρότυπα της Fed.

Ισπανία: Εκκληση σε Βρυξέλλες για νέα κριτήρια σύγκλισης

H ισπανική κυβέρνηση ζητά από τους ευρωπαϊκούς θεσμούς ριζικές αλλαγές στην οικονομική πολιτική στην ευρωζώνη, με στόχο την βαθύτερη ενοποίηση των κρατών μελών και την σύγκλιση των οικονομιών τους.

Σε οκτασέλιδο έγγραφο, το οποίο επικαλείται η ισπανική εφημερίδα El Pais, η Μαδρίτη ζητά μεγαλύτερη κινητικότητα στην αγορά εργασίας, βαθύτερη δημοσιονομική ένωση με κοινό προϋπολογισμό και κοινό χρέος με την μορφή ευρωομολόγων.

Όπως μεταδίδει το Reuters, η ισπανική κυβέρνηση ασκεί ακόμα κριτική στον ρόλο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, λέγοντας πως πρέπει να διευρύνει τους στόχους όσον αφορά την νομισματική πολιτική, στα πρότυπα της Fed. Συγκεκριμένα, να υιοθετήσει ένα μείγμα στόχων που θα συνδέονται με την ανάπτυξη και τον πληθωρισμό, ώστε να αποτρέπει τις αποκλίσεις σε μια σειρά από δείκτες όπως το ποσοστό ανεργίας.

«Η κατεύθυνση της πολιτικής του ενιαίου νομίσματος δεν ήταν κατάλληλη για ορισμένους εταίρους τα τελευταία χρόνια» αναφέρει το έγγραφο σύμφωνα με την El Pais, προσθέτοντας ότι προώθησε το υπερβολικό χρέος σε ορισμένες χώρες.

Το έγγραφο τάσσεται υπέρ τη επανεισαγωγής των κριτηρίων σύγκλισης μεταξύ των κρατών μελών, τα οποία θα επικεντρώνονται στον πληθωρισμό, το εμπορικό ισοζύγιο και το κόστος εργασίας.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v