Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΗΠΑ: Οι CEO κερδίζουν 373 φορές περισσότερα από το μέσο εργαζόμενο

Το 2014 ο μέσος εργαζόμενος κέρδισε $36.134, ενώ η μέση αμοιβή των CEO στις εταιρείες του S&P 500 κυμάνθηκε στα $13,5 εκατ.

ΗΠΑ: Οι CEO κερδίζουν 373 φορές περισσότερα από το μέσο εργαζόμενο

Η ανάπτυξη της αμερικάνικης οικονομίας με ρυθμό μεγαλύτερο από 2% την περασμένη χρονιά, δεν ωφέλησε το ίδιο τον μέσο Αμερικανό εργαζόμενο και τα ανώτατα στελέχη.

Το 2014 οι απολαβές των CEO στις μεγαλύτερες εισηγμένες εταιρείες ήταν 373 φορές υψηλότερες από αυτές του μέσου εργαζομένου, σύμφωνα με έρευνα που δημοσίευσε την Τετάρτη η Αμερικανική Ομοσπονδία Εργασίας και Βιομηχανικών Οργανισμών (AFL- CIO).

Τα στοιχεία του συνδικάτου δείχνουν πως το χάσμα αυξήθηκε σημαντικά πέρυσι, όταν ο αντίστοιχος λόγος ήταν 331 προς, καθώς οι απολαβές των CEO αυξήθηκαν κατά 16% πέρυσι. Ο μισθός του μέσου εργαζομένου αυξήθηκε μόλις κατά 2,4%.

Συγκεκριμένα, ο μέσος εργαζόμενος κέρδισε 36.134 δολάρια το 2014, ενώ η μέση αμοιβή των CEO στις εταιρείες του S&P 500 κυμάνθηκε στα 13,5 εκατ. δολάρια.

Όπως μεταδίδει η WSJ, η σύγκριση των CEO με τους εργαζομένους από το μεγαλύτερο εργατικό συνδικάτο των ΗΠΑ έχει δεχθεί σκληρή κριτική από τις επιχειρήσεις, οι οποίες υποστηρίζουν πως διογκώνει τις μισθολογικές διαφορές. Η μέτρηση του AFL-CIO για τις απολαβές των CEO περιλαμβάνει δικαιώματα αγοράς μετοχών και μπόνους σε μετοχές, ενώ για τους εργαζομένους περιλαμβάνει μόνο τους μισθούς.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v