Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

EasyJet: Κέρδη 7 εκατ. στερλίνες στο εξάμηνο

Συνολικά έσοδα αυξημένα κατά 3,8% στα 1.767 εκατ. στερλίνες και κέρδη προ φόρων 7 εκατ. στερλίνες έναντι ζημιών 53 εκατ. σημείωσε στο εξάμηνο (έως 31/3) της χρήσης η easyjet. Οι δείκτες πληρότητας ενισχύθηκαν κατά 0,7% στο 89,7%.

EasyJet: Κέρδη 7 εκατ. στερλίνες στο εξάμηνο
Βελτίωση των οικονομικών της μεγεθών πέτυχε στο εξάμηνο της τρέχουσας χρήσης που έληξε στις 31 Μαρτίου η easyJet. Ειδικότερα, η εταιρία εμφάνισε συνολικά έσοδα 1.767 εκατ. στερλινών, αυξημένα κατά 3,8% από τα 1.702 εκατ. στερλίνες που ήταν το αντίστοιχο διάστημα του 2014.

Τα αποτελέσματα προ φόρων της εταιρίας ανήλθαν σε κέρδη 7 εκατ. στερλινών έναντι ζημιών ύψους 53 εκατ. στερλίνων το εξάμηνο της προηγούμενης χρήσης, ενώ το περιθώριο κέρδη προ φόρων διαμορφώθηκε στο 0,4%. Τα βασικά κέρδη ανά μετοχή ανήλθαν στη 1,3 πέννα, ενισχυμένα κατά 11,7 πέννες.

Τα έσοδα ανά θέση επιβάτη αυξήθηκαν κατά 2,6% σε σταθερή ισοτιμία και κατά 0,2% ανά θέση σε 54,91 στερλίνες, εν μέρει από την πειθαρχημένη κατανομή στην πληρότητα, τη βελτίωση του συντελεστή πληρότητας, την ισχυρή εμπορική δραστηριότητα για τον Οκτώβριο, την Πασχαλινή περίοδο και την απόδοση της κράτησης συγκεκριμένων θέσεων.

Οι γενικοί δείκτες πληρότητας αυξήθηκαν κατά 0,7% στο 89,7%, ενώ η πληρότητα αυξήθηκε κατά 3,6% σε 32 εκατ. θέσεις.

Το κόστος ανά θέση με εξαίρεση το κόστος καυσίμων αυξήθηκε κατά 2,9% σε σταθερή ισοτιμία και μειώθηκε κατά 1,4% σε δημοσιευμένα στοιχεία σε 38,66 στερλίνες. Η αύξηση του κόστους ανά θέση προήλθε από την αναμενόμενη αύξηση των τελών στα μεγάλα αεροδρόμια, κυρίως στη Γερμανία και την Ιταλία, υψηλότερα κόστη από διαταραχές στο πρόγραμμα πτήσεων κατά το δεύτερο τρίμηνο και κόστη που συνδέονται με την ανάπτυξη ευέλικτων λειτουργιών εν όψη νέων ανοιγμάτων βάσεων πληρωμάτων.

Επιπλέον, η easyJet κατάφερε περικοπή δαπανών που ανήλθε στα 21 εκατ. στερλίνες κατά την περίοδο των έξι μηνών έως τις 31 Μαρτίου 2015.

Όπως σημειώνει σε ανακοίνωσή της η εταιρία, από τον Μάιο του 2016 όλες οι μελλοντικές παραδόσεις των αεροσκαφών Α320 θα έχουν 186 θέσεις, ενώ ο υπάρχοντας στόλος των αεροσκαφών A320 που έχουν 180 θέσεις θα μετατραπούν επίσης μέχρι το χειμώνα του 2016. Το αεροσκάφος A320 με 186 θέσεις αναμένεται να εξοικονομήσει ένα κόστος ανά θέση της τάξης του 2% έναντι ενός A320 με 180 θέσεις.

Ακόμη σημειώνεται ότι υπεγράφη συμβόλαιο υποστήριξης με την AJW Group ώστε να γίνει περαιτέρω εξοικονόμηση από τα κόστη συντήρησης από τον Οκτώβριο του 2015.

Επιπλέον, η easyJet άνοιξε νέες βάσεις στο Άμστερνταμ και στο Πόρτο ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό των βάσεών της σε 26.

Κατά τους έξι μήνες έως τις 31 Μαρτίου 2015, η easyJet προσέφερε αποδόσεις 180 εκατ. στερλίνες ή 45,4 πέννες/μετοχή στους μετόχους της μέσω της καταβολής του τακτικού μερίσματος σε αυξημένο ποσοστό διανεμομένων κερδών 40% των κερδών μετά από φόρους για το έτος που έληξε στις 30 Σεπτεμβρίου, 2014.

Τέλος, σημειώνεται ότι η easyJet έκλεισε το πρώτο εξάμηνο του οικονομικού έτους με μετρητά και καταθέσεις χρηματαγοράς της τάξης των 976 εκατ. στερλινών, με μείωση κατά 93 εκατ. στερλίνες σε σχέση με το περασμένο έτος. Οι καθαρές ταμειακές ροές κατά την 31η Μαρτίου 2015 ανήλθαν σε 416 εκατ. στερλίνες σε σύγκριση με 449 εκατ. στις 31 Μαρτίου 2014.

Σχολιάζοντας τα αποτελέσματα η Carolyn McCall, easyJet Chief Executive δήλωσε: «Στο πρώτο εξάμηνο της τρέχουσας χρονιάς η easyJet παρουσίασε ρεκόρ επίδοσης, συνεχίζοντας να υλοποιεί τη στρατηγική της που είναι να κάνει τα ταξίδια εύκολα και προσιτά για τους επιβάτες. Το κέρδος κατά το πρώτο εξάμηνο αντικατοπτρίζει τις πρωτοβουλίες μας προς όφελος των πελατών μας, μια ισχυρή χειμερινή περίοδο καθώς και τα οφέλη από το χαμηλότερο κόστος καυσίμων και τις ευνοϊκές συναλλαγματικές μεταβολές. Καθώς ξεκινάμε τη σημαντική θερινή περίοδο, οι προκρατήσεις θέσεων είναι στα ίδια επίπεδα με του προηγούμενου έτους και όπως προβλέψαμε οι επιβάτες επωφελούνται από τη μείωση των ναύλων λόγω του χαμηλότερου κόστους καυσίμων και του ανταγωνιστικού λειτουργικού περιβάλλοντος. Η easyJet συνεχίζει να είναι καλά τοποθετημένη για την επίτευξη αύξησης εσόδων και κερδών του τρέχοντος έτους, προσφέροντας βιώσιμη απόδοση στους μετόχους λόγω του ισχυρού δικτύου της, της χαμηλής βάσης κόστους και του ισχυρού ισολογισμού».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v