Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΔΝΤ προς Γερμανία: «Επενδύστε περισσότερα στις υποδομές»

Η Γερμανία πρέπει να αυξήσει τις δαπάνες της σε υποδομές, λέει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, που προβλέπει ότι το πλεόνασμα της χώρας θα ξεπεράσει φέτος και το 8% του ΑΕΠ.

ΔΝΤ προς Γερμανία: «Επενδύστε περισσότερα στις υποδομές»

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ζήτησε από τη Γερμανία να επενδύσει περισσότερα χρήματα στις υποδομές της, προκειμένου να ενισχύσει τις μακροπρόθεσμες προοπτικές ανάπτυξης και να βοηθήσει ώστε να αντισταθμιστεί η επίμονα αδύναμη ζήτηση στις πιο ώριμες οικονομίες του κόσμου.

Σύμφωνα με το MarketWatch, όπως αναφέρεται στο προκαταρκτικό συμπέρασμα της έκθεσης Article IV (που αξιολογεί την οικονομική ευρωστία της κάθε χώρας), τα τρέχοντα σχέδια της γερμανικής κυβέρνησης για τις δαπάνες σε υποδομές όπως οι δημόσιες μεταφορές και η ενεργειακή απόδοση «δεν ανταποκρίνονται πλήρως στις υπάρχουσες ανάγκες και θα πρέπει να υπάρξει μεγαλύτερη προσπάθεια».

Το ΔΝΤ τονίζει πως η γερμανική οικονομία βρίσκεται σε ευνοϊκή κυκλική θέση και πως οι συμβουλές του Ταμείου επικεντρώνονται στην ενίσχυση των θεμελίων για τη μεσοπρόθεσμη ανάπτυξη - περιλαμβάνοντας βήματα για τη διευκόλυνση της πρόσβασης των γυναικών στην εργασία, για την αύξηση του ανταγωνισμού στον τομέα των υπηρεσιών, για την πρόληψη πιθανής φούσκας στην αγορά ακινήτων.

Αν και οι επενδύσεις και η κατανάλωση ανέκαμψαν στη Γερμανία πέρυσι, το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών συνεχίζει να αυξάνεται, αγγίζοντας τα 215,3 δισ. ευρώ το 2014 (+14% σε σχέση με τον προηγούμενο έτος). Η μονόπλευρη αυτή ανάπτυξη έχει οδηγήσει διεθνείς θεσμούς όπως και άλλες ευρωπαϊκές κυβερνήσεις στο να ζητήσουν από το Βερολίνο να κάνει περισσότερα για να στηρίξει την εγχώρια οικονομία, δίνοντας έτσι και μια διέξοδο για τις πιο αδύναμες γειτονικές οικονομίες.

«Είναι ένα μεγάλο πλεόνασμα, τόσο συγκριτικά με άλλες χώρες όσο και ιστορικά για τη Γερμανία, και θα αυξηθεί ακόμα περισσότερο», ανέφερε η επικεφαλής του κλιμακίου του ΔΝΤ στη Γερμανία, Enrica Detragiache. «Μια χώρα όπως η Γερμανία πρέπει να έχει πλεόνασμα τρεχουσών συναλλαγών, όχι όμως απαραίτητα τόσο μεγάλο». Γερμανοί αξιωματούχοι από την πλευρά τους υποστηρίζουν πως η τρέχουσα αδυναμία του ευρώ, που καθιστά φθηνότερες τις γερμανικές εξαγωγές, και οι φθηνότερες τιμές ενέργειας, που διατηρούν υπό έλεγχο τις τιμές στις εισαγωγές, δυσκολεύουν τη μείωση του πλεονάσματος.

Σύμφωνα με το ΔΝΤ, το πλεόνασμα θα ξεπεράσει το 8% του γερμανικού ΑΕΠ φέτος, εν μέρει λόγω των προαναφερθέντων τάσεων. Μια λύση που προτείνει το ΔΝΤ είναι η γερμανική κυβέρνηση να μη δαπανά περισσότερα μόνο για τις δημόσιες υποδομές, αλλά και να αξιοποιήσει καλύτερα τα κεφάλαια του ιδιωτικού τομέα, όπως για παράδειγμα μέσω συμπράξεων δημοσίου - ιδιωτικού τομέα σε δημοτικό επίπεδο.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v