ΗΠΑ: Υπό έρευνα οι «παγίδες» της sharing economy

Η συγκέντρωση προσωπικών δεδομένων και η χρήση συστημάτων αξιολόγησης από τις εταιρείες της λεγόμενης «οικονομίας του διαμοιρασμού» βρίσκονται στο στόχαστρο των ρυθμιστικών αρχών.

ΗΠΑ: Υπό έρευνα οι «παγίδες» της sharing economy

Το Uber, το Airbnb και άλλοι πρωτοπόροι της «οικονομίας του διαμοιρασμού» (sharing economy) έχουν μπει στο μικροσκόπιο των ρυθμιστικών αρχών των ΗΠΑ, που θέλει να γνωρίζει αν οι καταναλωτές κινδυνεύουν από την χρήση των προσωπικών τους δεδομένων.

Όπως μεταδίδουν οι F.T., η Ομοσπονδιακή Επιτροπή Εμπορίου (FTC) εξετάζει διαδικτυακές εταιρείες που προσφέρουν peer-to-peer συναλλαγές για μεταφορές, στέγαση και ηλεκτρονικές αγορές.

«Θέλουμε να δούμε πως μπορούμε να ρυθμίσουμε αυτά τα νέα επιχειρηματικά μοντέλα με τρόπο που θα προστατεύει τους καταναλωτές και δεν θα πλήττει την καινοτομία» ανέφερε η διευθύντρια του γραφείου σχεδιασμού του FTC, Marina Lao.

Το Uber έχει γίνει το πρότυπο των ψηφιακών εταιρειών που αντιμετωπίζουν νομικά εμπόδια στις ανεπτυγμένες και αναδυόμενες αγορές.

Στις ΗΠΑ, oι δράσεις της FTC μέχρι σήμερα δείχνουν πως αντιμετωπίζει εφαρμογές όπως οι Uber, Lyft και Sidecar ως θετικές δυνάμεις για τον ανταγωνισμό. Έχει στείλει επιστολές σε πολιτειακά και δημοτικά συμβούλια απευθύνοντας έκκληση να μην περάσουν νόμους που θα τις φέρνουν σε μειονεκτική θέση έναντι των παραδοσιακών ταξί.

Αλλά η υπηρεσία θέλει να ερευνήσει δύο πρακτικές που είναι κεντρικές στις πλατφόρμες peer-to-peer – την συγκέντρωση προσωπικών δεδομένων και την χρήση συστημάτων αξιολόγησης – καθώς και να θέσει ερωτήματα για το νομικό πλαίσιο σε περίπτωση ατυχήματος.

«Θέλουμε να δούμε σε ποιο βαθμό οι πλατφόρμες της οικονομίας του διαμοιρασμού πρέπει να είναι σε θέση να παρακολουθούν τους συμμετέχοντες με την συγκέντρωση, ας πούμε, δεδομένων τοποθεσιών» σημείωσε η κ. Lao. «Kαι αν παρακολουθούν, πως μπορούν να το κάνουν προστατεύοντας παράλληλα την ιδιωτικότητα των συμμετεχόντων ;» πρόσθεσε.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v