Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Προσφορά εξαγοράς από τη Monsanto για τη Syngenta

Στα σκαριά νέο deal που αλλάζει τα δεδομένα για τον αγροτικό κλάδο. Η Monsanto καταθέτει νέα προσφορά εξαγοράς για τη Syngenta. Τα εμπόδια στο deal και η ανάγκη για έναν ακόμη συνέταιρο. BASF και Dow Chemical οι επικρατέστεροι υποψήφιοι.

Προσφορά εξαγοράς από τη Monsanto για τη Syngenta

Ένα χρόνο μετά την ανεπιτυχή προσπάθεια εξαγοράς της Syngenta, ο κορυφαίος αμερικανικός όμιλος σπόρων επανέρχεται. Όπως αποκαλύπτει το πρακτορείο Bloomberg κατέθεσε νέα πρόταση ύψους 45 δισ. δολ, με στόχο να δημιουργηθεί ένα απαράμιλλο μεγαθήριο για τον κλάδο αγροτικών προϊόντων.

Όπως μεταδίδει το Bloomberg επικαλούμενο πηγές προσκείμενες στις εξελίξεις, η Monsanto  κατέθεσε προσφορά εξαγοράς στα 450 ελβετικά φράγκα για κάθε μετοχή της Syngenta, που αντιστοιχεί σε premium 35% από το κλείσιμο της Πέμπτης. Η Syngenta απέρριψε αυτή την πρόταση, αλλά συνεχίζει να συζητά με τη Monsanto.

Όπως αναφέρουν τα ξένα πρακτορεία, η Monsanto έχει προσλάβει την Morgan Stanley για την ολοκλήρωση του deal, ενώ η Syngenta δουλεύει με την Goldman Sachs.

Το κίνητρο για τη Monsanto είναι σαφές. Από την ένωση των δύο ανταγωνιστικών εταιρειών δημιουργείται ένας κολοσσός με πωλήσεις που ξεπερνούν τα 31 δισ. δολ. «Υπάρχει σαφής στρατηγική λογική σε αυτή την προσπάθεια. Η Syngenta είναι ο μόνος διαθέσιμος στόχος στον χώρο της αγροτικής παραγωγής. Δεν είναι τυχαίο ότι η Monsanto εξακολουθεί να φλερτάρει την εταιρεία» δήλωσε μια από τις πηγές του Reuters.

Παράλληλα όμως, η συμφωνία θα δώσει στη Monsanto τη δυνατότητα να μεταφέρει την έδρα της από τις ΗΠΑ στην Ελβετία με αντίστοιχα φορολογικά οφέλη.

Το πρακτορείο Reuters αναφέρει ότι υπάρχουν εμπόδια στη συμφωνία. Η κυβέρνηση Ομπάμα, υιοθέτησε νέα νομοθεσία για να αποτρέψει αυτό το φορολογικό αρμπιτράζ των επιχειρήσεων. Βάσει των νέων κανόνων, η Monsanto ενδέχεται να αναγκαστεί να εξαγοράσει με μετρητά την Syngenta. «Επειδή όμως, μπορεί να είναι δύσκολο να χρηματοδοτηθεί αυτό το deal, που ίσως στοιχίσει ακόμη και 40 δισ. δολ. σε μετρητά, η Monsanto μπορεί να αναγκαστεί να βρει έναν συνέταιρο για την εξαγορά της ελβετικής εταιρείας» σχολιάζει το Reuters και συμπληρώνει πως βάσει αυτού του σεναρίου, οι πιθανότεροι υποψήφιοι είναι οι εταιρείες χημικών BASF και Dow Chemical.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v