Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Άνοιξαν οι κάλπες για τις αμφίρροπες εκλογές

Περισσότερα από 45 εκατ. Βρετανοί ψηφοφόροι καλούνται στις κάλπες για να εκλέξουν 650 βουλευτές. Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν μάχη στήθος με στήθος. Θεωρείται αδύνατη η αυτοδυναμία και όλοι περιμένουν ένα σκληρό πόκερ για τον σχηματισμό κυβερνητικού συνασπισμού.

Άνοιξαν οι κάλπες για τις αμφίρροπες εκλογές

Τα περίπου 50.000 εκλογικά τμήματα άνοιξαν σήμερα στις 7:00 τοπική ώρα (09.00 ώρα Ελλάδας) στη Βρετανία για τις βουλευτικές εκλογές, με τους Συντηρητικούς του πρωθυπουργού Ντέιβιντ Κάμερον και τους Εργατικούς του Εντ Μίλιμπαντ να λαμβάνουν σχεδόν ίδια ποσοστά στις δημοσκοπήσεις.

Περισσότερα από 45 εκατομμύρια ψηφοφόροι καλούνται στις κάλπες για να εκλέξουν 650 βουλευτές. Τα εκλογικά τμήματα θα παραμείνουν ανοικτά μέχρι τις 22:00 (τοπική ώρα), οπότε θα ανακοινωθεί και το exit poll, το αποτέλεσμα των οποίων είναι το πιο αβέβαιο εδώ και δεκαετίες.

Όπως φαίνεται από την τελευταία έρευνα της ICM Poll για τον Guardian, Τόρις και Εργατικοί έχουν από 35% της πρόθεσης ψήφου. 

Σε όρους εδρών, αυτό θα μεταφραζόταν σε ένα πλεονέκτημα μόλις 3 εδρών για τους Συντηρητικούς, οι οποίοι θα εξακολουθούσαν όμως να απέχουν πολύ από την απόλυτη πλειοψηφία που είναι οι 326 έδρες.

Αναλυτικά, οι Συντηρητικοί θα εξασφάλιζαν 274 έδρες, οι Εργατικοί 271, το SNP 53 έδρες, οι Φιλελεύθεροι 27, το UKIP 3, οι Πράσινοι 1 έδρα και τα υπόλοιπα κόμματα 21 έδρες.

Εφόσον επιβεβαιωθούν αυτά τα ποσοστά, καμία από τις πιθανές συμμαχίες δεν θα εξασφάλιζε πλειοψηφία στη Βουλή των Κοινοτήτων. Τουλάχιστον, όχι με δύο μόνο κόμματα.

Ο Έντ Μίλιμπαντ των Εργατικών θα μπορούσε ενδεχομένως να σχηματίσει κυβέρνηση μαζί τους σκωτσέζους (με ό,τι αυτό συνεπάγεται σε επίπεδο παραχωρήσεων προς το Εδιμβούργο), αλλά ακόμα και σε αυτή την περίπτωση θα άθροιζαν 324 έδρες. 

Ο Ντέιβιντ Κάμερον, εφόσον συμμαχούσε και πάλι με τον Νικ Κλεγκ των Φιλελευθέρων, θα άθροιζε μόλις 301 έδρες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v