Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΟΠΕΚ: Θα διατηρήσει την παραγωγή σταθερή

Η τιμή του αργού πετρελαίου έχει ανακάμψει και βρίσκεται σε υψηλότερο επίπεδο από ότι προβλεπόταν, δήλωσαν εκπρόσωποι κρατών του ΟΠΕΚ στο Reuters. Βλέπουν σημάδια ότι αυξάνεται η ζήτηση.

ΟΠΕΚ: Θα διατηρήσει την παραγωγή σταθερή

Oι χώρες του ΟΠΕΚ αναμένεται να αποφασίσουν την διατήρηση της παραγωγής στα σημερινά επίπεδα στην συνάντηση του Ιουνίου, ανέφεραν εκπρόσωποι τριών κρατών στο Reuters.

«Οι τιμές προβλεπόταν ότι θα είναι κάτω από τα $40 για το Brent. Οι τιμές είναι καλύτερες από ότι προέβλεπαν όλοι, οπότε το πιθανότερο είναι πως η πολιτική του ΟΠΕΚ θα συνεχιστεί» ανέφερε εκπρόσωπος χώρας του Κόλπου.

Η βουτιά στην τιμή του αργού πετρελαίου επιταχύνθηκε πέρυσι μετά την απόφαση του ΟΠΕΚ να μην μειώσει την παραγωγή από τα 30 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα, με στόχο να διατηρήσει το μερίδιο αγοράς.

Την περασμένη εβδομάδα η Σαουδική Αραβία ανακοίνωσε αλλαγές στην ηγεσία της κρατικής πετρελαϊκής Aramco, ενώ υπάρχουν φήμες πως ο υπουργός Ενέργειας μπορεί να παραιτηθεί.

Στην συνάντηση του ΟΠΕΚ τον Νοέμβριο, η πλειοψηφία των μελών τάχθηκε υπέρ του περιορισμού της παραγωγής. Αλλά οι τέσσερις χώρες του Κόλπου αρνήθηκαν.

Όπως αναφέρει το Reuters, οι εκπρόσωποι που τάσσονται υπέρ της διατήρησης της πολιτικής βλέπουν σημάδια ότι οι χαμηλότερες τιμές στο αργό τονώνουν την παγκόσμια ζήτηση και βάζουν φρένο στις πιο ακριβές πηγές προμηθειών, όπως την παραγωγή από σχιστόλιθο στις ΗΠΑ.

«Η αγορά ανακάμπτει από την πλευρά της ζήτησης, σταδιακά αλλά ανακάμπτει» ανέφερε πηγή του ΟΠΕΚ. «Για την επόμενη συνάντηση του ΟΠΕΚ, κατά 99% θα υπάρξει συνέχιση της πολιτικής. Η αγορά το περιμένει αυτό» πρόσθεσε.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v