Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Στο κλαμπ των αρνητικών επιτοκίων και η Πολωνία !

Το επιτόκιο του τριετούς ομολόγου σε ελβετικό φράγκο που εξέδωσε η Βαρσοβία διαμορφώθηκε στο -0,213%. Η Πολωνία αξιολογείται από την Standards & Poor’s έξι βαθμίδες κάτω από το «ΑΑΑ» της Γερμανίας.

Στο κλαμπ των αρνητικών επιτοκίων και η Πολωνία !

Η Πολωνία έγινε η πρώτη αναδυόμενη οικονομία που πούλησε χρέος με αρνητικό επιτόκιο, γεγονός που υπογραμμίζει την ανεξέλεγκτη πτώση του κόστους δανεισμού στις παγκόσμιες αγορές.

Όπως μεταδίδουν οι F.T., το επιτόκιο του τριετούς ομολόγου σε ελβετικό φράγκο που εξέδωσε η Βαρσοβία διαμορφώθηκε στο -0,213%.

Από τότε που η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αποκάλυψε το ιστορικό πρόγραμμα αγοράς κρατικών ομολόγων, οι τιμές των κρατικών ομολόγων έχουν εκτιναχτεί, στέλνοντας σε ιστορικά χαμηλά τις αποδόσεις.

Μέχρι σήμερα αρκετά ευρωπαϊκά κράτη με υψηλή πιστοληπτική αξιολόγηση έχουν πουλήσει ομόλογα με αρνητικά επιτόκια, αλλά οι αναδυόμενες αγορές δεν είχαν καταφέρει να προσελκύσουν τους επενδυτές να πληρώσουν για να τις δανείσουν.

Η Πολωνία αξιολογείται από την Standards & Poor’s έξι βαθμίδες κάτω από το «ΑΑΑ» της Γερμανίας. Η χώρα έχει βγει και στο παρελθόν στην αγορά ομολόγων σε ελβετικό φράγκο. Η αγορά έχει γίνει ακόμα πιο ελκυστική από τότε που η κεντρική τράπεζα της Ελβετίας μείωσε το επιτόκιο καταθέσεων στο -0,75%.

«Είναι η μεγαλύτερη έκδοση που έχει πουληθεί με αρνητικό επιτόκιο στην αγορά του ελβετικού φράγκου, κάτι που είναι μεγάλη επιτυχία για την Πολωνία» δήλωσε αναλυτής της HSBC στους F.T.

Στην πολωνική έκδοση επένδυσαν κυρίως ξένοι ομολογιούχοι μεταξύ των οποίων και Ελβετοί, για τους οποίος το επιτόκιο του -0,213% αποτελεί ένα σημαντικό premium σε σχέση με το επιτόκιο καταθέσεων του -0,75%. 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v