Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Kίνα: Ετοιμάζει μέτρα χαλάρωσης αλά ΕΚΤ

Η Λαϊκή Τράπεζα της Κίνας θα επιτρέψει στις κινεζικές τράπεζες να ανταλλάξουν (swap) ομόλογα τοπικών κυβερνήσεων με δάνεια.

Kίνα: Ετοιμάζει μέτρα χαλάρωσης αλά ΕΚΤ

Η κεντρική τράπεζα της Κίνας εξετάζει να εφαρμόσει την δική της μορφή ποσοτικής χαλάρωσης που έχουν εφαρμόσει οι υπόλοιπες νομισματικές αρχές στις ανεπτυγμένες οικονομίες.

Σύμφωνα με την WSJ, η Λαϊκή Τράπεζα της Κίνας θα επιτρέψει στις κινεζικές τράπεζες να ανταλλάξουν (swap) ομόλογα τοπικών κυβερνήσεων με δάνεια, σε μια προσπάθεια να τονωθεί η ρευστότητα και η χορήγηση δανείων.

Η στρατηγική μοιάζει περισσότερο με τα φθηνά μακροπρόθεσμα δάνεια της ΕΚΤ προς τις ευρωπαϊκές τράπεζες (LTROs).

Όπως αναφέρουν οι F.T., ορισμένοι επενδυτές έχουν ερμηνεύσει το σχέδιο της κινεζικής κυβέρνησης ως μια προσπάθεια για να αυξηθεί η ζήτηση για το χρέος της τοπικής κυβέρνησης, ως μια μορφή ποσοτικής χαλάρωσης. Ωστόσο οικονομολόγοι υποστηρίζουν πως είναι περισσότερο ένα στοχευμένο μέτρο για την τόνωση των πιστωτικών ροών στις τοπικές κυβερνήσεις που δυσκολεύονται να αναχρηματοδοτήσουν τα χρέη τους.

Το τοπικό χρέος της Κίνας έχει διογκωθεί από την κρίση του 2008, καθώς οι τοπικές κυβερνήσεις δανείστηκαν για να χρηματοδοτήσουν υποδομές. Οικονομολόγοι έχουν προειδοποιήσει ότι το χρέος δημιουργεί ρίσκο στο τραπεζικό σύστημα.

Η οικονομία της Κίνας αναπτύσσεται με τον πιο αργό ρυθμό των τελευταίων έξι ετών.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v