Deutsche Bank: Στο εδώλιο για ψευδορκία ο CEO

Μόλις πέρσι έφτασε στο τέλος της η δικαστική διαμάχη της Deutsche Bank με τον όμιλο Kirch. Ωστόσο τώρα, πρώην και τωρινοί CEO της τράπεζας κατηγορούνται για ψευδορκία σε αυτήν τη δίκη. Την ίδια ώρα η τράπεζα ανακοινώνει πρόγραμμα αναδιάρθρωσης.

Deutsche Bank: Στο εδώλιο για ψευδορκία ο CEO

Ήταν Φεβρουάριος του 2002 όταν ο Leo Kirch, ιδιοκτήτης του γερμανικού μιντιακού κολοσσού Kirch Media, μήνυσε την Deutsche Bank, μετά από εμφάνιση στο Bloomberg του τότε επικεφαλής της τράπεζας, Rolf Breuer, κατά την οποία ο τελευταίος αμφισβήτησε το αξιόχρεο της εταιρίας.

Πελάτης της τράπεζας, ο τότε 75χρονος Leo Kirch κατηγόρησε την Deutsche Bank για παράβαση του νόμου περί εμπιστευτικότητας. Η υπερχρεωμένη από τις μεταδόσεις της Formula 1 και του Παγκοσμίου Κυπέλου Kirch Media αντιμετώπιζε ήδη δυσκολίες να βρει δάνεια στην αγορά. Τρεις θυγατρικές της κήρυξαν χρεοκοπία μέσα στο αμέσως επόμενο διάστημα για να τους ακολουθήσει κατόπιν ολόκληρος ο όμιλος Kirch, τον Απρίλιο.

Επρόκειτο για την μεγαλύτερη χρεοκοπία γερμανικής εταιρίας μεταπολεμικά.

H δικαστική διαμάχη με την τράπεζα δεν σταμάτησε με την χρεοκοπία του μιντιακού γίγαντα. Ακόμα και μετά τον θάνατο του επιχειρηματία, οι κληρονόμοι του ζητούσαν έως και 3,3 δισ. ευρώ συνολικά από τη γερμανική τράπεζα.

Η δικαστική διαμάχη, που κράτησε για πάνω από μία δεκαετία συνιστώντας το μεγαλύτερο δικαστικό σήριαλ της επιχειρηματικής ζωής στη χώρα, έληξε με συμβιβασμό μόλις πέρσι, όταν τελικά η τράπεζα συμφώνησε να αποζημιώσει την οικογένεια Kirch με το ποσό των 775 εκ. συν τους τόκους και τα δικαστικά έξοδα, φτάνοντας έτσι τα 925 εκ. ευρώ συνολικά.  

Παρ’ όλα αυτά, ένα ακόμα δικαστήριο της υπόθεσης Kirch εκκρεμεί για νυν και πρώην CEOs της Deutsche Bank. Ο σημερινός CEO της τράπεζας, Jürgen Fitschen, κατηγορείται για προσπάθεια παραπλάνησης του δικαστηρίου στη διαμάχη με τους κληρονόμους του σήμερα εκλιπόντος Leo Kirch.

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρει το Reuters, ο 66χρονος διευθύνων σύμβουλος κατηγορείται ότι κατέθεσε σε προηγούμενη δίκη με τρόπο που εν γνώσει του απέφυγε να διαψεύσει αναληθείς ισχυρισμούς των συναδέλφων του, οι οποίοι είχαν στόχο να σταματήσουν τη δίκη κατά της Deutsche Bank ως αβάσιμη.

Η υπόθεση ψευδορκίας, που άνοιξε σήμερα στο Μόναχο, δεν πρόκειται να περιοριστεί στον Fitschen. Ο σημερινός CEO θα δει τους προκατόχους του Josef Ackermann και Rolf Breuer σύντομα να τον συντροφεύουν στο εδώλιο.

Άλλα δύο μέλη του διοικητικού συμβουλίου, οι Clemens Börsig και Tessen von Heydebreck πρόκειται να κατηγορηθούν μαζί τους για συμμετοχή στην εξαπάτηση. Στη σημερινή του αγόρευση στο δικαστήριο του Μονάχου, όπως μεταδίδει η Handelsblatt, ο εισαγγελέας κατέστησε σαφές, ότι ο Fitschen συμμετείχε λιγότερο στην προσπάθεια αυτή, προσπαθώντας να ισορροπήσει μεταξύ ασάφειας και ψευδών πληροφοριών. Κύριοι αυτουργοί, αναφέρει το δημοσίευμα, ήταν ο Joseph Ackermann και κυρίως ο Rolf Breuer, o oποίος φέρεται ως εγκέφαλος του σχεδίου.

H στιγμή της δίκης δε θα μπορούσε να είναι χειρότερη για την τράπεζα. O Fitchen μαζί με τον εταίρο του στην προεδρία της τράπεζας Anshu Jain, ανακοίνωσαν μόλις χτες το μεγαλύτερο σχέδιο αναδιάρθρωσης στην ιστορία του γερμανικού τραπεζικού κολοσσού.

Την ίδια στιγμή η τράπεζα καλείται να πληρώσει $2,5 δισ. στις αρχές των ΗΠΑ και της Μεγάλης Βρετανίας, παραδεχόμενη το ρόλο της στη χειραγώγηση του διατραπεζικού επιτοκίου Libor.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v