Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ο «άγνωστος» πόλεμος που στοιχειώνει τους αγωγούς

Η κλιμάκωση των εχθροπραξιών Αζερμπαϊτζάν-Αρμενίας, με επίκεντρο το Ναγκόρνο Καραμπάχ, απειλεί να θέσει σε κίνδυνο ενεργειακά projects δεκάδων δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Ο «άγνωστος» πόλεμος που στοιχειώνει τους αγωγούς
Η νότια περιφέρεια της Ρωσίας βρίσκεται πιο κοντά σήμερα σε ανοικτό πόλεμο απ' ό,τι τη δεκαετία του 1990. Οι εχθροπραξίες Αζερμπαϊτζάν-Αρμενίας κλιμακώνονται 21 χρόνια αφότου η κατάπαυση του πυρός πάγωσε μια σύγκρουση που αναζωπυρώθηκε τις τελευταίες ημέρες της Σοβιετικής Ένωσης. Κατά τη διάρκεια της σχετικής ηρεμίας, εταιρείες μεταξύ των οποίων και η BP έριξαν δισεκατομμύρια δολάρια στην παραγωγή πετρελαίου και αερίου στο Αζερμπαϊτζάν και στην κατασκευή αγωγών για τη σύνδεση της χώρας με τη νότια Ιταλία.

Τώρα όμως η κλιμάκωση της βίας απειλεί να θέσει σε κίνδυνο κάποιες από αυτές τις επενδύσεις, αλλά και να αποσταθεροποιήσει μια περιοχή που χωρίζει τη Ρωσία από την Τουρκία και το Ιράν, σύμφωνα με το Bloomberg. Οι εκλογές της 3ης Μαΐου στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ, την περιοχή που οι Αρμένιοι κατέλαβαν κατά τη διάρκεια του πολέμου πριν από δύο δεκαετίες, μπορεί να πυροδοτήσουν μια ευρύτερη αντιπαράθεση, σύμφωνα με έκθεση της Royal Bank of Scotland.

Όπως αναφέρει, η ψηφοφορία «θα μπορούσε να κλιμακώσει περαιτέρω τις εντάσεις, αυξάνοντας τον κίνδυνο ευρύτερης αντιπαράθεσης για τη διαφιλονικούμενη περιοχή». Αυτό μπορεί «να θέσει σε κίνδυνο τους αγωγούς πετρελαίου και αερίου στον Νότιο Καύκασο».

Στο επίκεντρο της σύγκρουσης βρίσκεται το Ναγκόρνο-Καραμπάχ, μέρος όπου πλειοψηφούν οι Αρμένιοι, το οποίο όμως διεθνώς εξακολουθεί να αναγνωρίζεται ως περιοχή του Αζερμπαϊτζάν, σημειώνει το Bloomberg.

Οι πρώτοι τέσσερις μήνες του τρέχοντος έτους ήταν και οι πιο θανατηφόροι, σύμφωνα με το Ινστιτούτο Αμυντικών Μελετών της Κασπίας, καθώς έχουν επιβεβαιωθεί 31 θάνατοι από τις συγκρούσεις στο μέτωπο από την αρχή του έτους.

Η κλιμάκωση προκαλεί αναταράξεις σε μια περιοχή που διασχίζουν πολλοί αγωγοί, καθώς η BP και οι εταίροι της επένδυσαν περισσότερα από 50 δισ. δολάρια για αζέρικα ενεργειακά projects. Οι εισβολές Αζέρων σε περιοχές που ελέγχουν οι Αρμένιοι γύρω από το Ναγκόρνο-Καραμπάχ αυξάνουν τις πιέσεις στη γραμμή απεμπλοκής που διαχωρίζει τους αντιμαχόμενους.

Το υπουργείο Άμυνας της Αρμενίας κατηγορεί τους αντιπάλους για «υβριδικό πόλεμο μικροδραστηριοτήτων», ενώ ο πρόεδρος της χώρας, Serzh Sargsyan, δήλωσε στο France 24 ότι μπορεί να ξεσπάσει ανά πάσα στιγμή κανονικός πόλεμος. Ο υπουργός Άμυνας του Αζερμπαϊτζάν, Zakir Hasanov, είπε τον προηγούμενο μήνα στους στρατιώτες του να σκοτώνουν «με κάθε ευκαιρία» Αρμένιους που ελέγχουν την περιοχή που διεθνώς αναγνωρίζεται πως ανήκει στους Αζέρους.

Όπως σχολιάζει ο πολιτικός αναλυτής Lawrence Sheets, για 20 χρόνια υπήρχαν μικροσυμπλοκές, τώρα όμως γίνεται χρήση του πυροβολικού, drones και πολεμικών αεροσκαφών.

Σύμφωνα με το Bloomberg, ένα μεγαλύτερο ξέσπασμα θα απειλούσε τις ενεργειακές υποδομές γύρω από το Αζερμπαϊτζάν, το οποίο προσφέρει τον μόνο δρόμο προς τη Δύση για το αργό πετρέλαιο της κεντρικής Ασίας, παρακάμπτοντας τη Ρωσία.

Σημειώνεται ότι ο αγωγός πετρελαίου Μπακού-Τιφλίδας-Τσεϊχάν περνά από μια περιοχή που απέχει λιγότερο από 100 χλμ. από τη γραμμή κατάπαυσης πυρός. Το Αζερμπαϊτζάν υπέγραψε συμβόλαια ύψους 45 δισ. δολαρίων με Ευρωπαίους αγοραστές το 2013 για την παροχή αερίου μέσω αγωγών μήκους 4.000 χλμ. που εκτείνονται από το Μπακού μέχρι τη νότια Ιταλία, μέσω της Γεωργίας, της Τουρκίας, της Ελλάδας και της Αλβανίας.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v