Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΔΝΤ: Η Δανία κέρδισε τον πόλεμο με τους κερδοσκόπους

Η κεντρική τράπεζα της Δανίας κατάφερε να αποτρέψει τις επιθέσεις των κερδοσκόπων στην κορώνα, στέλνοντας σαφές μήνυμα ότι θα κάνει τα πάντα για να την υπερασπιστεί, δήλωσε ο επικεφαλής της αποστολής του ΔΝΤ στην σκανδιναβική χώρα.

ΔΝΤ: Η Δανία κέρδισε τον πόλεμο με τους κερδοσκόπους

Τρεις μήνες αφότου η Δανία έγινε ο στόχος κερδοσκοπικών επιθέσεων, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο αποφάνθηκε πως η κεντρική τράπεζα της χώρας κατάφερε να υπερασπιστεί με επιτυχία την σύνδεση της κορώνας με το ευρώ.

«Οι αξιωματούχοι έκαναν καλή δουλειά στο να ξεκαθαρίσουν πως η σύνδεση θα παραμείνει και πως δεν θα είναι επικερδές να στοιχηματίσουν ενάντια σε αυτό» δήλωσε ο Τhomas Dorsey, επικεφαλής της αποστολής του ΔΝΤ στην χώρα. «Εχοντας διατηρήσει για πάνω από μια γενιά την σύνδεση της ισοτιμίας ενάντια στις πιέσεις και από τις δύο πλευρές, κερδίζουν αξιοπιστία κάθε φορά και το έκαναν και πάλι» πρόσθεσε.

Όπως επισημαίνει το Bloomberg, πρόκειται για ένα σπάνιο παράδειγμα επικράτησης μιας νομισματικής αρχής έναντι των αγορών. Μετά την εγκατάλειψη της σύνδεσης της ισοτιμίας του φράγκου από την Ελβετία οι αναλυτές προέβλεπαν ότι θα αναγκαστεί να ακολουθήσει και η Δανία.

Τις προηγούμενες εβδομάδες, η Δανία μείωσε το βασικό επιτόκιο στο -0,75% και αύξηση τα συναλλαγματικά αποθέματα κατά 40 δισ. δολάρια, στο 40% περίπου του ΑΕΠ.

«Είναι εντυπωσιακό πόσο γρήγορα υποχώρησε η πίεση» επισήμανε ο κ. Dorsey. «Φαίνεται πως η κατάσταση άλλαξε με το γύρισμα ενός διακόπτη, όπως ακριβώς ξεκίνησε».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v