Iσλανδία: Ετοιμάζει «φόρο σταθερότητας» για τράπεζες

Η ισλανδική κυβέρνηση εξετάζει την επιβολή ενός «φόρου σταθερότητας» στις χρεοκοπημένες τράπεζες, δήλωσε ο πρωθυπουργός Sigmundur David Gunnlaugsson.

Iσλανδία: Ετοιμάζει «φόρο σταθερότητας» για τράπεζες

H Ισλανδία σχεδιάζει να προχωρήσει με την άρση των κεφαλαιακών ελέγχων και να επιβάλλει «φόρο σταθερότητας» στις χρεοκοπημένες τράπεζες ακόμα και τον Ιούνιο, δήλωσε ο πρωθυπουργός Sigmundur David Gunnlaugsson.

«Aυτό εξετάζουμε» ανέφερε σε συνέντευξη του στο Βloomberg το Σάββατο.

Oι πιστωτές που έχασαν μεγάλο μέρος των επενδύσεων τους όταν χρεοκόπησαν οι Kaupthing Bank, Glitnir Bank και LBI περιμένουν ακόμα τους τελικούς διακανονισμούς με τις τράπεζες.

Σύμφωνα με τον κ. Gunnlaugsson το μεγαλύτερο εμπόδιο για την άρση των περιορισμών είναι η αποτυχία των διοικήσεων των τραπεζών να ολοκληρώσουν τους διακανονισμούς με τους πιστωτές. Ο ίδιος υποστήριξε πως θέλει το κοινοβούλιο να περάσει την νομοθεσία για την λήξη των περιορισμών πριν από τις 29 Μαϊου.

Όπως μεταδίδει το Bloomberg, ένας «φόρος εξόδου» έχει συζητηθεί ως μέρος του πακέτου για την άρση των περιορισμών. Σε ομιλία που έδωσε στο Κόμμα των Προοδευτικών στις 10 Απριλίου, ο κ. Gunnlaugsson ανέφερε πως η εφαρμογή του «φόρου σταθερότητας» θα δημιουργούσε «εκατοντάδες δισεκατομμύρια κορόνες και θα επέτρεπε στην κυβέρνηση μαζί με άλλες δράσεις να άρει τους κεφαλαιακούς ελέγχους χωρίς να διακινδυνεύσει την οικονομική σταθερότητα».

Ο κ. Gunnlaugsson αρνήθηκε να σχολιάσει αν ο «φόρος σταθερότητας» είναι ο ίδιος με τον «φόρο εξόδου». Πρόσθεσε ακόμα πως δεν μπορεί να συζητήσει για το αν ο φόρο θα επιβληθεί σε όλα τα στοιχεία ενεργητικού των χρεοκοπημένων ισλανδικών τραπεζών ή όσα βρίσκονται στην Ισλανδία.

Ο ίδιος υποστήριξε πως γνωρίζει πολύ καλά ότι οποιαδήποτε φορολόγηση των χρεοκοπημένων τραπεζών θα αμφισβητηθεί δικαστικά. «Οι άνθρωποι αυτοί υπερασπίζονται τα συμφέροντα τους με σθένος. Δεν προκαλεί έκπληξη που σκοπεύουν να το κάνουν και τώρα» σημείωσε.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v