Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Βενεζουέλα: Στο 200% θα εκτιναχτεί ο πληθωρισμός λέει η BofA

Οι τιμές καταναλωτή στην χώρα της Λατινικής Αμερικής θα διπλασιαστούν μέσα στο 2015, σύμφωνα με αναλυτές της BofA. H οικονομία θα συρρικνωθεί κατά 7%, προβλέπει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Βενεζουέλα: Στο 200% θα εκτιναχτεί ο πληθωρισμός λέει η BofA

O πληθωρισμός στη Βενεζουέλα μπορεί να διπλασιαστεί μέσα στο 2015 εκτιμούν αναλυτές της Βank of America.

Σημειώνεται πως ο δείκτης τιμών καταναλωτή αυξάνεται στην χώρα της Λατινικής Αμερικής με ρυθμό 69%, τον ταχύτερο αυτήν την στιγμή στον κόσμο.

«Μπορεί να τελειώσουμε την χρονιά με πληθωρισμό κοντά στο 200%» δήλωσε την Παρασκευή στο Bloomberg ο επικεφαλής οικονομικής έρευνας της Bank of America. «Η Βενεζουέλα βρίσκεται σε βαθιά κρίση» πρόσθεσε, λέγοντας πως η οικονομία μπορεί να υποχωρήσει κατά 4% φέτος.

H βουτιά 50% στις τιμές του αργού την περασμένη χρονιά ανάγκασε την Βενεζουέλα να μειώσει τις εισαγωγές, αυξάνοντας τις ελλείψεις σε βασικά αγαθά. Στην μαύρη αγορά το μπολιβάρ έχει αποδυναμωθεί 74% την τελευταία χρονιά έναντι του δολαρίου, με ένα αμερικάνικο νόμισμα να ανταλλάσσεται για περίπου 257 μπολιβάρ. Η επίσημη ισοτιμία είναι 6,3 μπολιβάρ το δολάριο.

Όπως μεταδίδει το Bloomberg, η κεντρική τράπεζα δεν έχει δημοσιεύσει ακόμα στοιχεία για τον πληθωρισμό το 2015.

«Είναι μια καθαρά πολιτική απόφαση» ανέφερε ο Asdrubal Oliveros, διευθυντής της συμβουλευτικής εταιρείας Ecoanalitica στο πρακτορείο. «Δεν είναι ότι σταμάτησαν να υπολογίζουν τον πληθωρισμό. Ο διοικητής της τράπεζας γνωρίζει που έχει φτάσει».

Ο ετήσιος πληθωρισμός μπορεί να αυξηθεί ως και 150% ως το 2015 και να σκαρφαλώσει ως και το 250% αν η κεντρική τράπεζα συμπεριλάβει παράγοντες που δεν λαμβάνονται υπόψη στις επίσημες στατιστικές, τόνισε. «Δεν είναι ότι χειραγωγούν τα νούμερα, απλά δεν λαμβάνουν ορισμένους παράγοντες που θα έπρεπε να συμπεριλάβει η κεντρική τράπεζα» πρόσθεσε.

Εν τω μεταξύ, στην νέα έκθεση για τις προοπτικές τις παγκόσμιας οικονομίας το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο προβλέπει πως η οικονομία της Βενεζουέλας θα συρρικνωθεί κατά 7% ενώ ο πληθωρισμός θα σκαρφαλώσει στο 98%. 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v