Η Google απειλείται με αποκάλυψη του αλγορίθμου της

Η Γαλλία προτίθεται να επιβάλλει κανόνες στη δημοφιλή μηχανή αναζήτησης της Google, οι οποίοι φτάνουν μέχρι και την αποκάλυψη των πιο σημαντικών μυστικών της εταιρίας.

Η Google απειλείται με αποκάλυψη του αλγορίθμου της

H Γαλλία μελετά νομοσχέδιο που θα εξαναγκάσει τη Google να αποκαλύψει τη «μυστική της συνταγή», με άλλα λόγια τον αλγόριθμο με βάση τον οποίο αξιολογούνται τα site που εμφανίζονται στην πιο δημοφιλή παγκοσμίως μηχανή αναζήτησης, γράφουν σήμερα οι Financial Times.

Η αιτιολογία είναι οι κατηγορίες ότι η Google χρησιμοποιεί την κυρίαρχη θέση της στην αγορά για να προωθήσει τις δικές της υπηρεσίες έναντι των ανταγωνιστών, υπερπροβάλλοντας π.χ. συγκεκριμένα αποτελέσματα σε χάρτες, σε επιλογές αγορών και ταξιδίων.

Η εταιρία αντιμετωπίζει ήδη σχέδια για επιβολή νέων κανονισμών και για απαγγελία κατηγοριών από την Ε.Ε. για θέματα που ξεκινούν από την προστασία των προσωπικών δεδομένων και φτάνουν μέχρι την κατάχρηση της προονομιακής θέσης της στην αγορά. Ο αρμόδιος επίτροπος, Günther Oettinger, δριμύς επικριτής του αμερικανικού κολοσσού, άφησε να εννοηθεί ότι εντός ημερών θα ληφθούν οι σχετικές αποφάσεις. «Θα πρέπει να κάνουμε ή ακόμα και να εξαναγκάσουμε ψηφιακές πλατφόρμες και μηχανές αναζήτησης να ακολουθήσουν τους κανόνες μας στην Ευρώπη», δήλωσε.

Η γαλλική γερουσία θα επιδιώξει να ελέγξει την Google σε εθνικό επίπεδο φτάνοντας μέχρι και την αποκάλυψη του αλγορίθμου αξιολόγησης, καθώς αυτός θεωρείται από τους επικριτές της Google ως ο μόνος τρόπος για να παρασχεθούν αποδείξεις αλλά και να εξασφαλιστεί μια υπεύθυνη συμπεριφορά από πλευράς της εταιρίας. Η Google αντιτίθεται λέγοντας ότι η αποκάλυψη του αλγορίθμου θα καταστήσει τη μηχανή αναζήτησης ευάλωτη σε επιθέσεις τύπου «spam» και θα παραδώσει μυστικά της εταιρίας δωρεάν στους ανταγωνιστές της.

Εκπρόσωπος της Google στη Γαλλία δήλωσε: «Το τι εμφανίζεται ψηλά στο Google είναι ξεκάθαρο, όπως κι όταν γίνονται αλλαγές, αλλά εξ ορισμού δεν μπορούν όλοι να εμφανίζονται στην κορυφή». Πρόσθεσε επίσης ότι το να αποκαλυφθούν οι αλγόριθμοι, «η πνευματική μας ιδιοκτησία», όπως είπε χαρακτηριστικά, «θα οδηγούσε σε διάφορα παιχνίδια με τα αποτελέσματά μας, κάτι που θα ήταν μια δυσάρεστη εμπειρία για τους χρήστες».

Παρ' όλα αυτά, η γαλλική γερουσία αναμένεται να επιτρέψει στον εθνικό ρυθμιστή τηλεπικοινωνιών της χώρας την επίβλεψη των αλγορίθμων και μάλιστα με σαρωτικές αρμοδιότητες, προκειμένου να εξασφαλιστεί η δίκαιη εμφάνιση αποτελεσμάτων αναζήτησης χωρίς διακρίσεις. Παρότι η νομοθεσία πρέπει πρώτα να εξασφαλίσει την υποστήριξη της κυβέρνησης για να περάσει στο κοινοβούλιο και να γίνει νόμος, εκπρόσωποι της γαλλικής γερουσίας δήλωσαν στους FT αισιόδοξοι.

Εάν εγκριθεί η πρόταση της γερουσίας, η Google δε θα πρέπει μόνο να δώσει στοιχεία των αλγορίθμων στην ρυθμιστική αρχή τηλεπικοινωνιών Arcep, αλλά να παρέχει και links για τουλάχιστον τρεις ακόμα μηχανές αναζήτησης στην ιστοσελίδα της. Θα πρέπει επίσης να αποκαλύψει στους χρήστες τις γενικές αρχές με τις οποίες γίνεται η αξιολόγηση στη μηχανή αναζήτησής της. Και σε περίπτωση μη-συμμόρφωσης η Arcep θα μπορεί να εισηγείται χρηματική ποινή μέχρι και 10% του παγκόσμιου τζίρου της Google.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v