Τα τείχη στους χάκερς

Στέλνοντας ψεύτικα email σε τυχαίες διευθύνσεις ή link μέσω προσωπικών email σε συγκεκριμένους παραλήπτες μπορούν να εισχωρήσουν σε έναν ξένο εσωτερικό διακομιστή αλληλογραφίας και να αντλήσουν στοιχεία.

Τα τείχη στους χάκερς
Πού υπάρχουν τρωτά σημεία στα συστήματα ασφαλείας των προσωπικών δεδομένων που διακινούνται μέσω ηλεκτρονικής αλληλογραφίας; Αυτή και άλλες παρόμοιες ερωτήσεις βρίσκονται στο επίκεντρο όλων των χρηστών του διαδικτύου.

Σήμερα, λένε οι ειδικοί, οι χρήστες του διαδικτύου είναι πιο ευαισθητοποιημένοι και ενημερωμένοι σε σχέση με το παρελθόν. Πολλοί είναι καχύποπτοι όταν δέχονται μηνύματα «spam», ή ξέρουν τί είναι οι «ιοί» και πώς να τους αποφύγουν. Ωστόσο, μαζί με την εξέλιξη της τεχνολογίας του ίντερνετ εξελίσσονται και οι μέθοδοι επιθέσεων χάκερ.

Πληροφορία-κλειδί για τους χακερς είναι το ποιο πρόγραμμα είναι εγκατεστημένο στον εκάστοτε διακομιστή καθώς και ποια είναι η ηλεκτρονική του διεύθυνση. Στέλνοντας ψεύτικα email σε τυχαίες διευθύνσεις, μπορεί να εισχωρήσουν σε έναν ξένο εσωτερικό διακομιστή αλληλογραφίας και να αντλήσουν στοιχεία.

Οι απαντήσεις που λαμβάνουν από τις τυχαία επιλεγμένες ηλεκτρονικές διευθύνσεις αποκαλύπτουν πολλά στοιχεία για την ηλεκτρονική ταυτότητα των προσβαλλόμενων υπολογιστών. Μπορούν να μάθουν διευθύνσεις των τειχών προστασίας (firewalls), των φίλτρων που χρησιμοποιούνται στα email και ούτω καθεξής. Μπορούν να καταλάβουν για ποια συγκεκριμένα προϊόντα πρόκειται καθώς και ποια έκδοση είναι εγκατεστημένη. Όλα αυτά τα δεδομένα βοηθούν στο σχεδιασμό της επίθεσης.

Ένας άλλος τρόπος πρόσβασης σε προσωπικά στοιχεία είναι μέσω λινκ που στέλνονται με ένα υποτιθέμενο προσωπικό email σε συγκεκριμένο παραλήπτη. Έτσι πολλοί κάνουν κλικ στη συγκεκριμένη επικίνδυνη ιστοσελίδα. Η σελίδα αυτή είναι όμως ψεύτικη. Κάνοντας κλικ εκεί, ένας χάκερ αποκτά πληροφορίες για τα φίλτρα που χρησιμοποιεί ο εκάστοτε διακομιστής.

Οι ειδικοί συνιστούν στους χρήστες να μην αναρτούν στο διαδίκτυο ελεύθερα, σε ιστοσελίδες όπως το facebook ή το προσωπικό τους μπλογκ, προσωπικά δεδομένα που μπορούν να τους «καρφώσουν», όπως για παράδειγμα ημερομηνίες γενεθλίων, ονόματα συγγενικών προσώπων ή ακόμη... το όνομα του κατοικιδίου τους, διότι μπορούν να καταλήξουν σε λάθος χέρια πολύ ευκολότερα από όσο φαντάζονται.

Πηγή: Premium.paratiritis.gr

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v