Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Piketty: Oρισμένοι στις Βρυξέλλες επιδιώκουν Grexit

Όλοι ξέρουν πως η Ελλάδα δεν θα πληρώσει 4% του ΑΕΠ πρωτογενές πλεόνασμα τα επόμενα 20 χρόνια, υποστήριξε σε συνέντευξη του στο Bloomberg ο συγγραφέας του βιβλίου "Το Κεφάλαιο τον 21ο αιώνα". Σύμφωνα με τον ίδιο η μόνη λύση είναι μια συνολική ρύθμιση του χρέους για την ευρωζώνη.

Piketty: Oρισμένοι στις Βρυξέλλες επιδιώκουν Grexit

Τον κίνδυνο οι πολιτικοί στην Eυρωπαϊκή Ένωση να αναγκάσουν την Ελλάδα να βγει από την ευρωζώνη βλέπει ο Γάλλος οικονομολόγος Thomas Piketty.

Ειδικότερα ο κ. Piketty τόνισε σε συνέντευξη του στο Bloomberg στο Παρίσι πως ορισμένοι άνθρωποι στις Βρυξέλλες είναι ξεκάθαρο πως έχουν στο μυαλό τους να διώξουν την Ελλάδα από το ευρώ.

Σε ερώτηση του δημοσιογράφου αν πιστεύει πως ο στόχος των θεσμών είναι να διώξουν την Ελλάδα από το ευρώ ο Γάλλος οικονομολόγος απάντησε: «Ξέρετε οι θεσμοί δεν είναι μόνο ένας άνθρωπος, υπάρχουν πολλοί άνθρωποι, διαφορετικές απόψεις και σίγουρα πολλοί δεν έχουν μια ξεκάθαρη άποψη. Αλλά σίγουρα η συμπεριφορά ορισμένων ανθρώπων στις Βρυξέλλες και στο Βερολίνο φαίνεται σαν να σπρώχνει την Ελλάδα εκτός ευρώ».

«Όλοι ξέρουν πως η Ελλάδα δεν θα πληρώσει 4% του ΑΕΠ πρωτογενές πλεόνασμα τα επόμενα 20 χρόνια, που είναι αυτό που λέει η επίσημη συμφωνία του 2012 με τις χώρες της ευρωζώνης» σημείωσε.«Ξέρουμε ότι τώρα έχουν ένα πολύ μικρό πρωτογενές πλεόνασμα, ίσως κοντά στο μηδέν. Μπορούμε να τους ζητήσουμε να το κρατήσουν και να το αυξήσουν λίγο, αλλά πρωτογενές πλεόνασμα 4% του ΑΕΠ… η χωρά δεν πρόκειται να το πληρώνει αυτό για είκοσι χρόνια» πρόσθεσε. 

«Πρέπει να βρούμε μια άλλη λύση. Όλοι το ξέρουμε αυτό, αλλά το αναβάλλουμε μέχρι την τελευταία στιγμή και αυτό δεν είναι καλό» υπογράμμισε.

Ο ίδιος υποστήριξε ακόμα πως δεν υπάρχει λύση για την Ελλάδα χωρίς μια συνολική λύση για το πώς ρυθμίζεται το χρέος σε όλη την ευρωζώνη. Χρειαζόμαστε ένα κοινό ταμείο συγχώρεσης χρέους για όλες τις χώρες της ευρωζώνης, ώστε να έχουν όλες οι χώρες κοινό επιτόκιο, όπως στις ΗΠΑ, τόνισε ο κ. Piketty.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v