Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Fed: Διχασμένη για την αύξηση επιτοκίων τον Ιούνιο

Ορισμένοι αξιωματούχοι της κεντρικής τράπεζας τάχθηκαν υπέρ μιας αύξησης των επιτοκίων το 2016. Προβληματισμός για τις αντικρουόμενες ενδείξεις όσον αφορά την ανάπτυξη. Στο επίκεντρο η βουτιά στο αργό και η ενίσχυση του δολαρίου.

Fed: Διχασμένη για την αύξηση επιτοκίων τον Ιούνιο

Οι αξιωματούχοι της Fed εξέφρασαν διαφορετικές θέσεις στην συνεδρίαση του Μαρτίου σχετικά με το ποια είναι η κατάλληλη χρονική στιγμή για την πρώτη αύξηση επιτοκίων.

Σύμφωνα με τα πρακτικά που δημοσιεύτηκαν την Τετάρτη, ορισμένα μέλη της επιτροπής FOMC τάχθηκαν υπέρ μιας αύξησηw τον Ιούνιο.

Ωστόσο, άλλοι αξιωματούχοι υποστήριξαν πως η κεντρική τράπεζα πρέπει να περιμένει ως το τέλος του 2015, εκφράζοντας ανησυχίες πως η βουτιά του αργού και το ισχυρότερο δολάριο θα συνεχίσει να πιέζει τον πληθωρισμό.

Όπως μεταδίδουν οι F.T., δύο μέλη της επιτροπής πρότειναν να αρχίσει η σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής το 2016.

Σύμφωνα με την βρετανική εφημερίδα, οι διαιρέσεις στους κόλπους της Fed δείχνουν πως επικρατεί ακόμα αβεβαιότητα για το πώς πρέπει να ερμηνευτούν αντικρουόμενες ενδείξεις για την πορεία της ανάκαμψης της αμερικάνικης οικονομίας και τις προσδοκίες για τον πληθωρισμό.

Η ανάπτυξη το πρώτο τρίμηνο του 2015 ήταν πιο αδύναμη από ότι αναμενόταν, την ώρα που η αγορά εργασίας συνεχίζει να εμφανίζει σημαντική βελτίωση.

Σημειώνεται πως η συνεδρίαση πραγματοποιήθηκε πριν από την έκθεση για τις νέες θέσεις εργασίας τον Μάρτιο που δημοσιεύτηκε την Παρασκευή και ήταν πολύ χειρότερη των εκτιμήσεων.

Στην συνεδρίαση του Μαρτίου η Fed εγκατέλειψε από την ανακοίνωση της την φράση πως θα παραμείνει «υπομονετική» όσον αφορά την αύξηση των επιτοκίων μετά την λήξη του προγράμματος αγοράς τίτλων τον Οκτώβριο.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v