Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

H μεγάλη απόβαση των Αμερικανών στα ευρωπαϊκά ομόλογα

Το 65% από τα 60 δισ. ευρώ ομολόγων σε ευρώ που πουλήθηκαν το Μάρτιο προήλθε από εταιρείες από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού. Περίπου 2 ποσοστιαίες μονάδες χαμηλότερα είναι τα επιτόκια του χρέους που αποτιμάται σε ευρώ.

H μεγάλη απόβαση των Αμερικανών στα ευρωπαϊκά ομόλογα

O Mάριο Ντράγκι εμφανίστηκε σαν από μηχανής θεός την ώρα που οι εθισμένες στο χρέος αμερικάνικες εταιρείες είχαν αρχίσει να ανησυχούν ότι η επικεφαλής της Fed, Janet Yellen, θα προχωρήσει σε σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής.

Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας έχει κάνει τόσο φθηνό τον δανεισμό στην ευρωζώνη που ξένες εταιρείες πουλάνε χρέος σε ευρώ σε ποσότητες ρεκόρ, καθώς τα επιτόκια είναι περίπου 2 ποσοστιαίες μονάδες χαμηλότερα.

Όπως μεταδίδει το Bloomberg, με βάση έκθεση της Bank of America το 65% από τα 60 δισ. ευρώ ομολόγων που πουλήθηκαν το Μάρτιο προήλθε από εταιρείες από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού.

«Η Ευρώπη θα παραμείνει πόλος έλξης για όλο το 2015» έγραψαν αναλυτές της Fitch σε έκθεση που δημοσιεύτηκε στις 1 Απριλίου. Με βάση τις προβλέψεις τους, οι εταιρείες εκτός Ευρώπης θα πουλήσουν διπλάσιο χρέος σε ευρώ σε σχέση με το 2014.

Οι αποδόσεις στα ομόλογα επενδυτικής βαθμίδας στην Ευρώπη έχουν υποχωρήσει στο 0,99%, έναντι απόδοσης 2,9% για τα αμερικάνικα ομόλογα, σύμφωνα με στοιχεία της Bank of America.

H τάση δεν αφορά μόνο τα ομόλογα εταιρειών με υψηλή πιστοληπτική αξιολόγηση. «Τα ομόλογα υψηλότερου ρίσκου επιτυγχάνουν εξίσου μεγαλύτερο discount και αυτό αναμένεται να αυξήσει την αμερικάνικη παρουσία στην Ευρώπη» ανέφεραν οι αναλυτές της Fitch.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v