Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Η Royal Dutch Shell εξαγοράζει την BG Group σε deal $70 δισ.

Πρόκειται για την τέταρτη μεγαλύτερη συμφωνία στον ενεργειακό κλάδο από το 1996. Η πτωτική πορεία στις τιμές του πετρελαίου οδηγεί σε αλλαγή στρατηγικής. Η Shell καταβάλλει premium 52% για να αποκτήσει την BG Group.

Η Royal Dutch Shell εξαγοράζει την BG Group σε deal $70 δισ.

Σημαντικές είναι οι εξελίξεις στον ενεργειακό κλάδο καθώς η βουτιά στις τιμές του πετρελαίου οδηγεί στο πρώτο mega deal μετά από σχεδόν δύο δεκαετίες. Ο λόγος για τη Royal Dutch Shell η οποία προχωρά στην εξαγορά της BG Group, σε μία συμφωνία που αγγίζει τα 47 δισ. στερλίνες (70 δισ. δολ.) και θα επεκτείνει την κυριαρχία του αγγλοολλανδικού ομίλου στην παγκόσμια αγορά πετρελαίου και φυσικού αερίου.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Thomson Reuters, αυτή είναι η τέταρτη μεγαλύτερη συμφωνία στον ενεργειακό κλάδο από το 1996.

«Από τον προηγούμενο Ιούνιο, όταν ξεκίνησε η πτωτική πορεία στις τιμές του πετρελαίου, πολλοί προέβλεπαν ότι ο ενεργειακός κλάδος θα οδηγηθεί σε κύμα εξαγορών και συγχωνεύσεων, παρόμοιο με εκείνο που είχε μεταμορφώσει την ενεργειακή βιομηχανία στα τέλη της δεκαετίας του '90, όταν επίσης υπήρχαν χαμηλές τιμές πετρελαίου» σχολιάζουν οι Financial Times. Θυμίζουν ότι από αυτές τις συγχωνεύσεις δημιουργήθηκαν κολοσσοί όπως η BP, Chevron, ExxonMobil κλπ.

Η προσφορά της Shell αγγίζει τα 47 δισ. στερλίνες που αντιστοιχεί σε premium 52% με βάση τον κινούμενο μέσο όρο 90 ημερών για τη μετοχή της BG, η οποία έκλεισε την Τρίτη με άλμα 6,3% στις 910,4 πένες, με αποτέλεσμα η κεφαλαιοποίηση της εταιρείας να ορίζεται στα 30,7 δισ. στερλίνες. Βάσει των όρων της συμφωνίας, οι μέτοχοι της BG θα έχουν το 19% του νεοσύστατου ομίλου.

Με την εξαγορά της BG, η Shell αποκτά πρόσβαση σε σημαντικά αποθέματα πετρελαίου και φυσικού αερίου και «γλιτώνει» το κόστος των δαπανών για ανακάλυψη κοιτασμάτων. Σημειώνεται ότι η Shell έχει ήδη δαπανήσει περί τα 6 δισ. δολ. αναζητώντας πετρέλαιο στη βόρειο ακτή της Αλάσκας χωρίς να έχει ακόμη ούτε μία πετρελαιοπηγή στην περιοχή. Επίσης, η BG είναι ένας από τους μεγαλύτερους παραγωγούς υγροποιημένου φυσικού αερίου. Η Shell έχει σημαντική παρουσία στη συγκεκριμένη αγορά, την οποία πλέον ενισχύει σθεναρά. 

Η BG από την άλλη πλευρά, αντιμετώπιζε προβλήματα καθυστέρησης πληρωμών στην Αίγυπτο, μείωση κερδών κατά 8% και βουτιά της μετοχής κατά 28% από τα μέσα Ιουνίου. 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v