Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΕΚΤ: Ανησυχία για την ανάπτυξη δείχνουν τα πρακτικά

Αξιωματούχοι του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΚΤ εξέφρασαν ανησυχία για τις προβλέψεις της κεντρικής τράπεζας για την ανάπτυξη, σύμφωνα με τα πρακτικά της συνεδρίασης στις 5 Μαρτίου. Ισχυρή η δέσμευση για την ανάγκη εφαρμογής του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης.

ΕΚΤ: Ανησυχία για την ανάπτυξη δείχνουν τα πρακτικά

Ευρεία συναίνεση ως προς την αναγκαιότητα εφαρμογή τους προγράμματος αγοράς κρατικών ομολόγων επικράτησε στο Διοικητικού Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, σύμφωνα με τα πρακτικά της συνεδρίασης που δημοσιεύτηκαν την Πέμπτη.

Στην συνεδρίαση, η ΕΚΤ αποφάσισε ότι θα ξεκινήσει το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης την Δευτέρα 9 Μαρτίου. Παρουσίασε επίσης τις ανανεωμένες προβλέψεις των αναλυτών της για την ανάπτυξη και τον πληθωρισμό.

Όπως μεταδίδουν οι F.T., ενώ η πλειοψηφία των κεντρικών τραπεζιτών αποδέχτηκε τις θετικές εκτιμήσεις των οικονομολόγων της ΕΚΤ, ορισμένοι από το Διοικητικό Συμβούλιο εξέφρασαν ανησυχίες ότι η ανάπτυξη μπορεί να είναι πιο αδύναμη από ότι αναμενόταν.

Με βάση τα πρακτικά ορισμένοι αξιωματούχοι «παρατήρησαν ότι το outlook για την ανάπτυξη του 2017 εξαρτάται από μια σειρά από μεταβλητές οι οποίες μπορεί να γίνουν λιγότερο φιλικές προς την ανάπτυξη προς το τέλος του χρονικού ορίζοντα των προβλέψεων».

«Ειδικότερα δεν ήταν ξεκάθαρο σε ποιο βαθμό η νομισματική πολιτική θα συνεχίσει να είναι υποστηρικτική το 2017, λαμβάνοντας υπόψη ότι οι μηνιαίες αγορές χρεογράφων της ευρωζώνης υπό το διευρυμένο πρόγραμμα αγοράς στοιχείων ενεργητικού (ΑPP) επιδιώκεται να κρατήσουν ως το τέλος του 2016. Επιπλέον, η αύξηση στην ανάπτυξη βασιζόταν στην πρόβλεψη ότι θα παραμείνουν χαμηλά οι τιμές του πετρελαίου και ότι θα συνεχιστεί η ενίσχυση του εξωτερικού εμπορίου. Από την άποψη αυτή, εκφράστηκε το επιχείρημα ότι οι τιμές του πετρελαίου μπορεί να είναι υψηλότερες από τις σημερινές αν βελτιωθεί σημαντικά η παγκόσμια ζήτηση».

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v