Αποσύρονται σαουδαραβικά κεφάλαια από τις ΗΠΑ

Αδιευκρίνιστος αριθμός σαουδαραβικών κεφαλαίων έχει αποσυρθεί από την αγορά των ΗΠΑ, ύστερα από την απειλή επιθέσεως εναντίον του Ιράκ, αλλά και λόγω της εξωτερικής πολιτικής των ΗΠΑ έναντι των αράβων, σύμφωνα με δημοσιεύματα του διεθνούς τύπου. Τα ποσά υπολογίζονται μεταξύ 100 – 200 δισ. δολαρίων.

Αποσύρονται σαουδαραβικά κεφάλαια από τις ΗΠΑ
”Αίρουν” την εμπιστοσύνη τους στην οικονομία των ΗΠΑ, τουλάχιστον προσωρινά, οι Σαουδάραβες επενδυτές (σεήχηδες), ύστερα από την απειλή επιθέσεως εναντίον του Ιράκ, αλλά και λόγω της αμερικανικής εξωτερικής πολιτικής έναντι των αράβων, ύστερα από τα τραγικά γεγονότα της 11ης Σεπτεμβρίου, σύμφωνα με δημοσιεύματα του διεθνούς τύπου.

Πιο συγκεκριμένα, αναλυτές της αγοράς υποστηρίζουν πως σαουδαραβικά κεφάλαια αποσύρονται από την αγορά των ΗΠΑ και επενδύονται στην Ευρώπη, δίχως όμως να μπορούν να προβλέψουν το ακριβές ποσό τους, αφού οι εκτιμήσεις αναφέρουν ποσά ύψους 100 δισ. δολ., ενώ ορισμένοι ανεβάζουν τα διαφυγόντα κεφάλαια ακόμα και σε 200 δισ. δολάρια.

Το ακριβές ύψος των σαουδαραβικών κεφαλαίων στις ΗΠΑ υπολογίζεται μεταξύ 400 – 600 δισ. δολ., τα οποία είναι τοποθετημένα σε μετοχές, ομόλογα και real estate.

Βρετανοί τραπεζίτες πάντως δήλωσαν, πως οι κυριότεροι Σαουδάραβες επενδυτές δεν ακολουθούν την παραπάνω τάση.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v