Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Βρέθηκε το μαύρο κουτί του μοιραίου Airbus

Το αεροπλάνο εκτελούσε την πτήση Βαρκελώνη - Ντίσελντορφ και σε αυτό επέβαιναν 150 άτομα. Άγνωστα παραμένουν τα αίτια του δυστυχήματος. «Μαύρη ημέρα» για τη Lufthansa. Δεν μπορεί να αποκλειστεί «κανένα ενδεχόμενο», σύμφωνα το Γάλλο πρωθυπουργό.

Βρέθηκε το μαύρο κουτί του μοιραίου Airbus

Αεροπλάνο τύπου Airbus A320 που διαχειριζόταν η εταιρεία Germanwings και έκανε την πτήση Βαρκελώνη - Ντίσελντορφ συνετρίβη σε απομακρυσμένη περιοχή της νότιας Γαλλίας. Σε αυτό επέβαιναν 150 άτομα, δηλαδή 144 επιβάτες και 6μελές πλήρωμα.

Δεν υπάρχει κανένας επιζών μεταξύ των επιβαινόντων στο Airbus, ενώ ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ επεσήμανε ότι στα θύματα περιλαμβάνονται Γερμανοί, Ισπανοί και ως Ισπανοί, καθώς και άνθρωποι άλλων εθνικοτήτων «και αναμφίβολα Τούρκοι».

Βρέθηκε το ένα μαύρο κουτί

Ο Γάλλος υπουργός Εσωτερικών Μπερνάρ Καζνέβ ανακοίνωσε ότι βρέθηκε το ένα μαύρο κουτί του Airbus Α320.«Ένα μαύρο κουτί που βρήκαμε λίγες ώρες μετά τη συντριβή θα εξεταστεί αμέσως ώστε οι έρευνες να προχωρήσουν γρήγορα» είπε ο Καζνέβ από το Σεν-λεζ- Αλπ, μερικές δεκάδες χιλιόμετρα από το σημείο της συντριβής, που βρίσκεται σε υψόμετρο 1.500 μέτρων.

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι το σημείο της συντριβής θα αποκλειστεί σήμερα το βράδυ ώστε να διασφαλιστεί ότι οι υπηρεσίες διάσωσης θα μπορούν να εισέρχονται πιο εύκολα στην περιοχή.

Το πλήρωμα του Airbus δεν εξέπεμψε σήμα κινδύνου, επεσήμανε στο Γαλλικό Πρακτορείο η Γενική διεύθυνση Πολιτικής Αεροπορίας

«Το πλήρωμα δεν εξέπεμψε σήμα κινδύνου. Η υπηρεσία ελέγχου εναέριας κυκλοφορίας αποφάσισε να δηλώσει ότι το αεροπλάνο βρίσκεται σε κίνδυνο επειδή δεν είχε καμία επαφή με το πλήρωμά του», εξήγησε η γαλλική υπηρεσία πολιτικής αεροπορίας.

Μαύρη ημέρα για την Lufthansa

Η Germanwings, η οποία διαχειριζόταν το αεροσκάφος, είναι θυγατρική της Lufthansa. Το πρακτορείο Reuters μεταδίδει πως το συγκεκριμένο αεροσκάφος Α320 ήταν 24 ετών και ανήκε στη Lufthansa από το 1991. 

O διευθύνων σύμβουλος της Lufthansa, Κάρστεν Σπορ, σε ανακοίνωσή του αναφέρει: "Δεν ξέρουμε ακόμη τι συνέβη με την πτήση 4U 9525. Εκφράζω τη βαθύτατη λύπη μου στις οικογένειες των επιβαινόντων και του πληρώματος. Εάν επιβεβαιωθούν οι φόβοι μας, θα είναι μία μαύρη μέρα για τη Lufthansa".

"Προς το παρόν, λέμε ότι ήταν δυστύχημα. Αυτή τη στιγμή δεν έχουμε να πούμε κάτι άλλο. Οτιδήποτε άλλο θα ήταν εικασία", δήλωσε η Χάικε Μπίρλενμπαχ, η αντιπρόεδρος Πωλήσεων και Υπηρεσιών της Lufthansa στην Ευρώπη, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στο αεροδρόμιο Ελ Πρατ της Βαρκελόνης, απ' όπου είχε απογειωθεί το αεροπλάνο.

Το αεροπλάνο απογειώθηκε από το αεροδρόμιο της Βαρκελώνης στις 10:00 τοπική ώρα και έστειλε σήμα κινδύνου στις 10:47, όπως δήλωσαν οι γαλλικές αρχές. Η γαλλική αστυνομία, σημειώνοντας πόσο δύσκολη είναι η πρόσβαση στο συγκεκριμένο σημείο, εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία αναφέρει: «Μην προσπαθήσετε να πλησιάσετε το σημείο της συντριβής του Α320. Μην κλείνετε τους δρόμους».

Eκπρόσωπος της Germanwings δήλωσε σε συνέντευξη τύπου ότι η επαφή με το αεροπλάνο χάθηκε στις 10.53. Το αεροπλάνο βρισκόταν σε πορεία πτώσης για 8 λεπτά

«Με μεγάλη μας λύπη, επιβεβαιώνουμε ότι η πτήση της Germanwings με αριθμό 4U 9525, που εκτελούσε το δρομολόγιο Βαρκελώνη – Ντίσελντορφ κατέπεσε πάνω από τις Γαλλικές Άλπεις. Η πτήση εκτελούνταν με αεροσκάφος τύπου Airbus A320 και μετέφερε 144 επιβάτες και 6 μέλη πληρώματος. Η Lufthansa και η  Germanwings έθεσαν σε λειτουργία την τηλεφωνική γραμμή 0800 1133 5577 (χωρίς χρέωση) στην οποία μπορούν να επικοινωνούν οι συγγενείς των επιβατών για την παροχή πληροφοριών και βοήθειας. Το σύνολο των εργαζομένων στη Germanwings και τη Lufthansa είναι βαθύτατα συγκλονισμένοι και θλιμμένοι από το συμβάν. Οι σκέψεις και οι προσευχές μας βρίσκονται κοντά στις οικογένειες και τους φίλους των επιβατών και των μελών του πληρώματος.» ανέφερε σε ανακοίνωση της η Germanwings.

Βαλς: Δεν μπορεί να αποκλειστεί κανένα ενδεχόμενο για τα αίτια

«Σε αυτό το στάδιο δεν μπορεί να αποκλειστεί κανένα ενδεχόμενο» σχετικά με τα αίτια της συντριβής, δήλωσε ο Γάλλος πρωθυπουργός Μανουέλ Βαλς μιλώντας στην Εθνοσυνέλευση, ενώ έχει ξεκινήσει δικαστική έρευνα.

Ο Βαλς επεσήμανε ότι ένα ελικόπτερο κατάφερε να προσγειωθεί στο σημείο της τραγωδίας και «επιβεβαίωσε ότι δυστυχώς δεν υπάρχουν επιζώντες».
Νωρίτερα ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ είχε πει ότι μεταξύ των θυμάτων βρίσκονται Ισπανοί, Γερμανοί και «χωρίς αμφιβολία» Τούρκοι. Σύμφωνα με τη Germanwings, 67 Γερμανοί επέβαιναν στο αεροπλάνο, ανάμεσά τους 16 μαθητές, αλλά και δύο βρέφη.

«Δεν υπάρχει ανάγκη για τη διεξαγωγή επιχείρησης διάσωσης, είναι όλοι νεκροί», δήλωσε ένας χωροφύλακας από το Βερνέ, το οποίο είναι μερικά χιλιόμετρα από το σημείο της συντριβής, που βρίσκεται σε υψόμετρο 1.500 μέτρων.

Δεκάξι Γερμανοί έφηβοι μεταξύ των θυμάτων

Στην πτήση επέβαιναν 16 μαθητές και δύο καθηγητές ενός σχολείου της γερμανικής πόλης Χάλτερν αμ Ζε.
Οι μαθητές της πρώτης λυκείου επέστρεφαν στη Γερμανία, αφού πέρασαν μία εβδομάδα σε μια πόλη κοντά στη Βαρκελώνη στο πλαίσιο ενός προγράμματος ανταλλαγής μαθητών.

Όπως μεταδίδει το ΑΠΕ, Ο δήμαρχος της μικρής γερμανικής πόλης Χάλτερν αμ Ζε, ο Μπόντο Κλίμπελ, δήλωσε ότι τα νέα διαδόθηκαν γρήγορα στο σχολείο ότι ένα αεροπλάνο από τη Βαρκελώνη είχε χαθεί και οι μαθητές άρχισαν να ψάχνουν μόνοι τους περισσότερες πληροφορίες για την τύχη του αεροσκάφους.

«Και μετά, όταν το αεροπλάνο δεν προσγειώθηκε και δεν μπόρεσαν να έρθουν σε επαφή με τους φίλους τους και τους συμμαθητές τους μέσω των κινητών τους, τότε υπέθεσαν ότι συνέβη το χειρότερο», σημείωσε ο Κλίμπελ στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, καθώς προσπαθούσε να συγκρατήσει τα δάκρυά του.

«Οι μαθητές ενημερώθηκαν ότι είναι αρκετά πιθανό το αεροπλάνο να μην προσγειωθεί στο Ντίσελντορφ», πρόσθεσε. «Τότε τα μαθήματα ακυρώθηκαν».
Πολλοί από τους μαθητές του λυκείου Γιόζεφ Κένιγκ Γκιμνάζιουμ της Χάλτερν αμ Ζε επέστρεψαν το απόγευμα στο σχολείο τους κρατώντας κεριά για να θρηνήσουν για τον χαμό των συμμαθητών τους.

«Είναι η πιο ζοφερή ημέρα στην ιστορία της πόλης αυτής», σχολίασε ο Κλίμπελ, ο οποίος πρόσθεσε ότι παρόλα αυτά κάποιοι από τους γονείς των μαθητών πήγαν στο αεροδρόμιο και κάποιοι άλλοι στο σχολείο. «Είμαστε σε κατάσταση σοκ. Είναι το χειρότερο πράγμα που μπορεί να φανταστεί κανείς».

Ο Κλίμπελ σημείωσε ότι το λύκειο θα είναι ανοικτό αύριο, όμως δεν θα γίνουν κανονικά τα μαθήματα. «Θα είναι μια ευκαιρία για τους μαθητές να μιλήσουν για αυτό το φοβερό πράγμα που συνέβη», εξήγησε.


ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v