Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Moody's: H Τουρκία πιο ευάλωτη στο ράλι του δολαρίου

Εξαιρετικά ευάλωτες σε ράλι του δολαρίου είναι οι χώρες που εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από εισροές ξένων χαρτοφυλακίων για την χρηματοδότηση ελλειμμάτων στον προϋπολογισμό ή στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών, εκτιμά η Moody's.

Moodys: H Τουρκία πιο ευάλωτη στο ράλι του δολαρίου

Το ράλι του δολαρίου αυξάνει την πίεση στα νομίσματα των αναδυόμενων αγορών, αλλά σε αντίθεση με άλλες περιόδους ενίσχυσης του αμερικάνικου νομίσματος δεν διατρέχουν όλες οι αναδυόμενες τον ίδιο κίνδυνο.

Σε έκθεση που δημοσίευσε την Δευτέρα, η Moody’s επιχειρεί να ξεχωρίσει την ήρα από το στάρι μεταξύ των αναδυόμενων οικονομιών, σε περίπτωση που κλιμακωθεί η φυγή κεφαλαίων.

Σύμφωνα με την αναλυτή του διεθνούς οίκου, Marie Diron, εξαιρετικά ευάλωτες είναι οι χώρες που εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από εισροές ξένων χαρτοφυλακίων για την χρηματοδότηση ελλειμμάτων στον προϋπολογισμό ή στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών.

Στον βαθμό που οι υποβαθμισμένες προοπτικές για την ανάπτυξη και η αύξηση των επιτοκίων στις ΗΠΑ μπορεί να μειώσουν σημαντικά τις επενδύσεις και τις εισροές κεφαλαίων, η Τουρκία και η Νότια Αφρική και σε μικρότερο βαθμό η Κολομβία και η Βραζιλία μπορεί να αντιμετωπίσουν δυσκολίες στην χρηματοδότηση των ελλειμμάτων τους, υποστήριξε η κ. Diron.

Ένα πιο ισχυρό δολάριο είναι αρνητικό και για τις οικονομίες με μεγάλα χρέη σε δολάρια όπως η Τουρκία, η Μαλαισία και η Χιλή.

Όπως μεταδίδουν οι F.T., χρησιμοποιώντας τέσσερις δείκτες – το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών, το συνολικό εξωτερικό χρέος, τις αποπληρωμές εξωτερικού χρέους βραχυπρόθεσμα σε σχέση με τα συναλλαγματικά αποθέματα και το ποσοστό του χρέους σε ξένο νόμισμα σε σχέση με το συνολικό χρέος, η Moody’s υποστηρίζει πως η Τουρκία είναι η πιο ευάλωτη σε μια υποτίμηση του νομίσματος της.

Η Χιλή και η Βραζιλία ακολουθούν στην δεύτερη και στην τρίτη θέση.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v