Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σε κινεζικά χέρια περνά η Pirelli

Η εμβληματική ιταλική βιομηχανία ελαστικών εξαγοράζεται από την κινεζική ChinaChem. Οι όροι της συμφωνίας, ο στόχος του Πεκίνου για αναβάθμιση του κινεζικού κλάδου αυτοκινήτου και ο ανταγωνισμός για την επικράτηση στην ασιατική αγορά.

Σε κινεζικά χέρια περνά η Pirelli

Η China National Chemical Corp. συμφώνησε στους όρους εξαγοράς για την Pirelli που αποτιμά την ιταλική βιομηχανία ελαστικών περίπου στα 7,7 δισ. ευρώ. Εάν ολοκληρωθεί η συμφωνία, θα πρόκειται για μία από τις μεγαλύτερες κινεζικές εξαγορές στη Γηραιά Ήπειρο και τη μεγαλύτερη κινεζική εξαγορά στο εξωτερικό από το 2012, όταν η πετρελαϊκή Cnooc απέκτησε τον έλεγχο της Nexen.

Τα τελευταία χρόνια, η Κίνα έχει αποκτήσει τον έλεγχο μεγάλων ιταλικών βιομηχανιών, εκ των οποίων η εταιρεία κατασκευής yacht πολυτελείας, Ferretti και η βιομηχανία κατασκευής τουρμπίνων Ansaldo. Η εξαγορά της Pirelli όμως, κατά πολλούς είναι ορόσημο, καθώς πρόκειται για εμβληματική βιομηχανία της Ιταλίας με ιστορία 143 ετών και μία από τις ηγέτιδες δυνάμεις στο διεθνή κλάδο των ελαστικών.

Με αυτή τη συμφωνία, η Κίνα, που πλέον είναι η μεγαλύτερη αγορά αυτοκινήτου στον κόσμο, θα αποκτήσει μία από τις επικρατέστερες μπράντες ελαστικών. Αποκτά επίσης πρόσβαση στην τεχνολογία που χρησιμοποιείται για την κατασκευή υψηλής ποιότητας ελαστικών που χρησιμοποιούνται ακόμη και στη Formula 1. Η Pirelli, από την άλλη πλευρά, αποκτά μεγαλύτερο πλεονέκτημα στον ανταγωνισμό έναντι της Michelin και της Continental κυρίως σε ότι αφορά την κατάκτηση της ασιατικής αγοράς.

Βάσει των όρων της πρότασης, η ChemChina θα καταβάλει αρχικά 1,8 δισ. ευρώ για την εξαγορά του 26% της Pirelli που κατέχει η Camfin, το επενδυτικό όχημα που ελέγχεται έμμεσα από το διευθύνοντα σύμβουλο και πρόεδρο της Pirelli, Μάρκο Τροντσέτι Πρόβερα. Στη συνέχεια θα καταθέσει πρόταση για την εξαγορά των υπόλοιπων μετοχών, έναντι περίπου 15 ευρώ ανά μετοχή, οριακά χαμηλότερα από το κλείσιμο της Παρασκευής.

Τα κεντρικά γραφεία της Pirelli θα παραμείνουν στο Μιλάνο όπως και το τμήμα έρευνας και ανάπτυξης της βιομηχανίας. 

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v