Η Google έβλαπτε ανταγωνιστές μέσω μονοπωλιακής συμπεριφοράς

Η Google χρησιμοποιούσε αθέμιτες πρακτικές σε πολύ μεγαλύτερη έκταση το 2012 απ' ό,τι ήταν γνωστό μέχρι σήμερα. Η WSJ απέκτησε πρόσβαση σε έγγραφα που αποκαλύπτουν ότι οι ενέργειες της εταιρίας ήταν ιδιαίτερα βλαπτικές για τους καταναλωτές και τον ανταγωνισμό, παρότι η εταιρία τελικά απέφυγε τη δίκη.

Η Google έβλαπτε ανταγωνιστές μέσω μονοπωλιακής συμπεριφοράς

Αξιωματούχοι της Ομοσπονδιακής Επιτροπής Εμπορίου (FTC) κατέληξαν το 2012, ότι η Google έκανε κατάχρηση του μονοπωλίου της με τρόπο που έβλαψε τους χρήστες του Internet και ανταγωνιστές της, όπως δημοσιεύει η Wall Street Journal.

Η απόφαση αυτή της Επιτροπής ήταν πολύ αυστηρότερη από τις μέχρι τώρα εκτιμήσεις, καθώς η συγκεκριμένη έκθεση δεν επρόκειτο να δημοσιευτεί, αλλά αποκαλύφθηκε κατά λάθος, σύμφωνα με την εφημερίδα, μετά από αίτημα για άνοιγμα των αρχείων της υπόθεσης στα πλαίσια του νόμου για την Ελευθερία της Πληροφορίας (Freedom of Information Act). Η FTC ζήτησε επιστροφή των εγγράφων από τη WSJ, κάτι που η εφημερίδα αρνήθηκε να πράξει.

Τα καινούρια ευρήματα αντιφάσκουν με το τελικό συμπέρασμα των μελών της FTC, τα οποία ψήφισαν ομόφωνα στις αρχές του 2013 τον τερματισμό της έρευνας για τη μονοπωλιακή συμπεριφορά της Google, μετά από συμφωνία της εταιρίας να προβεί εθελουσίως σε αλλαγές κάποιων από τις πρακτικές που μέχρι τότε ακολουθούσε.

Η επιτροπή γνωμοδότησε τελικά κατά της διεξαγωγής δίκης, παρά το γεγονός ότι οι ενέργειες της Google οδήγησαν σε «σημαντική ζημία» τους ανταγωνιστές της και παρότι η Google χρησιμοποίησε την προνομιακή της θέση στην αγορά για να προωθήσει τις δικές της επιχειρήσεις βλάπτοντας τους αντιπάλους της, αναφέρουν τα έγγραφα. Η έκθεση διαψεύδει τους μέχρι τώρα ισχυρισμούς της Google ότι η Επιτροπή δεν είχε βρει κανένα αποδεικτικό στοιχείο παράτυπης συμπεριφοράς.

Η Google είχε σαφώς πιο κυρίαρχη θέση στην αγορά από ό,τι ήταν μέχρι τώρα γνωστό, αναφέρει η εφημερίδα. Όμως μια δίκη για μονοπωλιακές πρακτικές θα έφερνε την κυβέρνηση Ομπάμα σε σύγκρουσε με έναν από τους πιο σημαντικούς υποστηρικτές της, αναφέρει η εφημερίδα. 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v