Amazon: Ξεκινούν οι δοκιμές των drones παράδοσης

Η Amazon έχει την πολυπόθητη άδεια για δοκιμαστικά με drones μέσα στις ΗΠΑ. Αλλά ο καιρός που θα μπορεί να παραδίδει στους πελάτες της τα προϊόντα της... ουρανοκατέβατα ίσως είναι ακόμα μακριά.

Amazon: Ξεκινούν οι δοκιμές των drones παράδοσης

H Amazon πήρε την έγκριση δοκιμαστικές πτήσεις drones παράδοσης προϊόντων από την ομοσπονδιακή αρχή αεροπλοΐας των ΗΠΑ (F.A.A.). Προϋπόθεση για την έγκριση ήταν αυστηροί κανόνες, οι οποίοι περιλαμβάνουν πτήσεις μόνο κάτω από τα 120 μέτρα (400 πόδια) και μόνο κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Παρ' όλα αυτά, μέχρι η Amazon φτάσει στο σημείο να παραδίδει τα προϊόντα της από αέρος, θα περάσει αρκετός καιρός. Τα δοκιμαστικά drones, που θα λειτουργήσουν μόνο σε περιορισμένη μη-αστική περιοχή στην πολιτεία της Washington, θα πρέπει να καθοδηγούνται από πιστοποιημένους πιλότους, ικανούς τουλάχιστον για πτήσεις ιδιωτικών επανδρωμένων αεροσκαφών. Αυτό απέχει αρκετά από τις φιλοδοξίες της Amazon, η οποία οραματίζεται μία πλήρως αυτοματοποιημένη υπηρεσία παραδόσεων με drones, την οποία αποκαλεί «Amazon Prime Air» και προορίζεται να φτάνει πολύ πιο μακριά από τις αποθήκες της.

Όπως γράφουν οι New York Times, η έγκριση της F.A.A. για δοκιμαστικές πτήσεις δεν αναφέρεται στο αν θα επιτραπεί ποτέ σε εταιρίες σαν την Amazon η παράδοση από αυτόνομα drones. Πρωταρχικό μέλημα της αρχής είναι το πώς η χρήση των drones, στην οποία επιθυμούν να προσχωρήσουν από αγρότες μέχρι κινηματογραφικοί παραγωγοί, θα είναι ασφαλής.

Παρ' ότι όμως μια τέτοια έγκριση είναι ακόμα μακριά, η άδεια για δοκιμαστικές πτήσεις είναι ένα μεγάλο βήμα για την Amazon, η οποία πιέζει εδώ και μήνες για κάτι τέτοιο. Είναι άλλωστε δεδομένο, πως τέτοιου είδους άδειες δίνονται συνήθως όχι σε εταιρίες σαν την Amazon, αλλά σε κατασκευαστές αεροσκαφών, όπως π.χ. η Boeing. Αποκαλούνται μάλιστα «πειραματικά πιστοποιητικά» και συνδέονται με σημαντικούς περιορισμούς. Γι' αυτό το λόγο άλλωστε, ο αντιπρόεδρος της Amazon, Paul Misener, εξέφρασε με επιστολή του στην F.A.A. ότι ενδέχεται οι υπερβολικοί περιορισμοί θα εμποδίσουν τη γρήγορη εξέλιξη του σχεδίου της εταιρίας. Προτού πάρει την άδεια για δοκιμές εντός των ΗΠΑ, η Amazon δήλωνε ότι οι περιορισμοί στερούν τη χώρα από επενδύσεις και θέσεις εργασίας.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v