Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Fed: Πιο κοντά στην αύξηση επιτοκίων τον Ιούνιο

Απίθανη η αύξηση επιτοκίων τον Απρίλιο από την Fed. Εγκατέλειψε την υπόσχεση ότι θα διατηρήσει «υπομονετική» στάση, ανοίγοντας το δρόμο για σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής τον Ιούνιο. «Κλειδί» η περαιτέρω ενίσχυση της αγοράς εργασίας. Ράλι στην Wall Street. Στο 1,08 το ευρώ.

Fed: Πιο κοντά στην αύξηση επιτοκίων τον Ιούνιο

Η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ εγκατέλειψε την φράση ότι θα παραμείνει υπομονετική στην αύξηση των επιτοκίων, ανοίγοντας τον δρόμο για μια αύξηση τον Ιούνιο και την ίδια ώρα διατηρώντας μια προσεκτική στάση.

«Μια αύξηση στον στόχο για το εύρος των επιτοκίων παραμένει απίθανη στην συνάντηση του Απριλίου» ανέφερε στην ανακοίνωση που εξέδωσε την Τετάρτη η Fed.

Οι αξιωματούχοι της κεντρικής τράπεζας των ΗΠΑ υποστήριξαν πως μια σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής θα είναι κατάλληλη «όταν θα υπάρξει περαιτέρω βελτίωση στην αγορά εργασίας και θα είναι βέβαιο ότι ο πληθωρισμός θα κινηθεί πίσω προς το στόχο του 2% μεσοπρόθεσμα». 

Σύμφωνα με αναλυτές αυτή η αναφορά της Fed για «περαιτέρω» βελτίωση στην αγορά εργασίας είναι αυτή που οδήγησε υψηλότερα τις αγορές, καθώς επιτρέπει μια αύξηση τον Ιούνιο αλλά δεν αποκλείει αυτή να γίνει και αργότερα. 

Η εγκατάλειψη της υπόσχεσης ότι θα παραμείνει υπομονετική σηματοδοτεί μια μετακίνηση από το guidance  που χρησιμοποιεί η Fed για τα επιτόκια. Η κεντρική τράπεζα θα καθορίζει την πολιτική για τα επιτόκια σε κάθε συνεδρίαση, ανάλογα με τα οικονομικά στοιχεία, καθιστώντας τις δράσεις της λιγότερο προβλέψιμες. 

Η επικεφαλής της Fed, Janet Yellen, είχε δηλώσει πως η λέξη «υπομονετική» σημαίνει πως η Fed θα περιμένει τουλάχιστον δύο συναντήσεις προτού προχωρήσει σε αύξηση. Σημειώνεται πως οι επόμενες συναντήσεις της Fed θα γίνουν τον Απρίλιο και τον Ιούνιο.

Στην ανακοίνωση η Fed επανέλαβε ότι βλέπει «ισχυρά κέρδη στις θέσεις εργασίας» και ότι οι συνθήκες στην αγορά εργασίας «έχουν βελτιωθεί περαιτέρω.

Ωστόσο, οι αξιωματούχοι της κεντρικής τράπεζας μείωσαν τις προβλέψεις για το επίπεδο των επιτοκίων στο τέλος του 2015, σηματοδοτώντας μια πιο αργή πορεία αύξησης. Συγκεκριμένα βλέπουν τα επιτόκια στο 0,625% στο τέλος του 2015 από 1,125% προηγουμένως. Για το 2016 οι 17 αξιωματούχοι της Fed βλέπουν το μέσο επιτόκιο στο 1,875% από 2,5%.

Οι κεντρικοί τραπεζίτες μείωσαν τις προβλέψεις τους για το ΑΕΠ το 2015, σημειώνοντας πως η «ανάπτυξη έχει μετριαστεί» κάπως.

Μολονότι στην ανακοίνωση δεν γίνεται κάποια αναφορά για το ισχυρό δολάριο, τονίζεται πως η ανάπτυξη στις εξαγωγές έχει αποδυναμωθεί.

Αμέσως μετά την ανακοίνωση η Wall Street γύρισε σε θετικό έδαφος, με τον Dow Jones να ενισχύεται 0,90% στις 18.010 μονάδες. 

Το ευρώ ενισχύεται έναντι του δολαρίου στο 1,08. Κάτω από το 2% υποχωρεί η απόδοση του αμερικάνικου 10ετούς ομολόγου.

Yellen: Δεν είναι βέβαιο ότι η αύξηση θα γίνει τον Ιούνιο

Σε συνέντευξη τύπου μετά την δημοσίευση των πρακτικών, η Janet Yellen δήλωσε πως η εγκατάλειψη της υπόσχεσης για διατήρηση «υπομονετικής» στάσης δεν σημαίνει πως η κεντρική τράπεζα θα προχωρήσει αναγκαστικά σε σύσφιξη πολιτικής τον Ιούνιο.

«Η σημερινή τροποποίηση του guidance δεν πρέπει να διαβαστεί ως μια ένδειξη πως η Επιτροπή έχει αποφασίσει την χρονική στιγμή της πρώτης αύξησης για τα επιτόκια» υπογράμμισε η κ. Yellen.

«Η αλλαγή αυτή δεν σημαίνει πως μια αύξηση θα γίνει αναγκαστικά τον Ιούνιο, αν και δεν μπορούμε να το αποκλείσουμε αυτό» τόνισε.

Όπως μεταδίδει το Bloomberg, η ίδια επισήμανε πως αν και μια αύξηση είναι απίθανη τον Απρίλιο, «μπορεί να είναι επιβεβλημένη σε οποιαδήποτε συνάντηση ανάλογα με το πώς θα εξελιχθεί η οικονομία».

Η κ. Υellen υποστήριξε ακόμα ότι οι αξιωματούχοι παρακολουθούν στενά την ανάπτυξη των μισθών για ενδείξεις ότι ο πληθωρισμός μπορεί να κινηθεί υψηλότερα. Υπογράμμισε ωστόσο πως η ενίσχυση των μισθών δεν αποτελεί «προϋπόθεση για την αύξηση των επιτοκίων».

«Αν βλέπαμε όντως μια ανοδική πορεία των μισθών αυτό θα ήταν τουλάχιστον μια ένδειξη ότι ο πληθωρισμός θα κινηθεί υψηλότερα. Ωστόσο μια ανοδική πορεία των μισθών δεν αποτελεί προϋπόθεση για αύξηση των επιτοκίων» τόνισε.

Οι μισθοί αυξήθηκαν λιγότερο από ότι αναμενόταν τον Φεβρουάριο, παρά τα θετικά στοιχεία για την αγορά απασχόλησης.

Η επικεφαλής της Fed υποβάθμισε τους φόβους ότι η ενίσχυση του δολαρίου θα υπονομεύσει την ανάκαμψη της αμερικανικής οικονομίας. Αν και αναγνώρισε πως η ανατίμηση του δολαρίου πάνω από 20% θα είναι «βαρίδι» για τις εξαγωγές, η κ. Yellen επέμεινε πως αυτό πρέπει να εξεταστεί στο ευρύτερο πλαίσιο των «ούριων ανέμων» που ωθούν τις ΗΠΑ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v