Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σουηδία: Στο -0,25% μείωσε το επιτόκιο η κεντρική τράπεζα

Σε μια έκτακτη σύσκεψη η Riksbank μείωσε το βασικό επιτόκιο στο -0,25% από -0,1%. Ανακοίνωσε νέες αγορές κρατικών ομολόγων. Ανησυχία για ανατίμηση της κορόνας και τις επιπτώσεις στον πληθωρισμό. Νέο ρεκόρ για τον δείκτη του σουηδική χρηματιστηρίου.

Σουηδία: Στο -0,25% μείωσε το επιτόκιο η κεντρική τράπεζα

H κεντρική τράπεζα της Σουηδίας προχώρησε σε αναπάντεχη μείωση του επιτοκίου μετά από έκτακτη σύσκεψη και ανακοίνωσε ότι θα επεκτείνει το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης για να αντιμετωπίσει το κίνδυνο του αποπληθωρισμού.

Όπως μεταδίδουν οι F.T., σε μια έκτακτη σύσκεψη η Riksbank μείωσε το βασικό επιτόκιο στο -0,25% από -0,1%.Παράλληλα ανακοίνωσε πως θα δαπανήσει 30 δισ. σουηδικές κορόνες για την αγορά κρατικών ομολόγων.

Η κεντρική τράπεζα ανέφερε πως η πρόσφατη ανατίμηση της κορόνας κινδυνεύει να επιδεινώσει τις προοπτικές για τον πληθωρισμό.

Η κεντρική τράπεζα ανέφερε πως αναμένει ότι το επιτόκιο θα παραμείνει στο -0,25% ως το δεύτερο μισό του 2016 και στη συνέχεια θα κινηθεί υψηλότερα με πιο αργό ρυθμό από ότι είχε προβλέψει προηγουμένως.

«Το επιτόκιο θα μπορούσε να μειωθεί περαιτέρω και η Riksbank θα μπορούσε να αγοράσει περισσότερα ομόλογα. Επιπρόσθετα, η Riksbank είναι προετοιμασμένη να εισάγει ένα πρόγραμμα δανείων σε εταιρείες μέσω τραπεζών. Εκτός από τα μέτρα αυτά, υπάρχει μια σειρά άλλων μέτρων που θα μπορούσε να λάβει η Riksbank. Σε αυτά περιλαμβάνεται η δυνατότητα παρεμβάσεων στη συναλλαγματική ισοτιμία ή αγορά στοιχείων ενεργητικού άλλου τύπου» τόνισε σε ανακοίνωση η κεντρική τράπεζα. 

Αμέσως μετά την ανακοίνωση της κεντρικής τράπεζας, ο δείκτης του χρηματιστηρίου της Σουηδίας εκτοξεύτηκε σε νέο επίπεδο ρεκόρ. Ο δείκτης OMXS30 σημειώνει άνοδο 1,6% στις 1.703 μονάδες, πάνω από το προηγούμενο ρεκόρ των 1.701 μονάδων που είχε σημειώσει στις 2 Μαρτίου. 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v