Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ευρωζώνη: Στα 7,9 δισ. διευρύνεται το εμπορικό πλεόνασμα

Στην πτώση των τιμών ενέργειας αποδίδεται αποκλειστικά η βελτίωση που καταγράφεται στο εμπορικό ισοζύγιο της ευρωζώνης. Οι εξαγωγές έμειναν αμετάβλητες, παρά τη βουτιά του ευρώ.

Ευρωζώνη: Στα 7,9 δισ. διευρύνεται το εμπορικό πλεόνασμα

Το εμπορικό πλεόνασμα της ευρωζώνης διευρύνθηκε τον Ιανουάριο, αν και οι αναλυτές επισημαίνουν πως η αποδυνάμωση του ευρώ δεν έχει δώσει ακόμη σημαντική ώθηση στις εξαγωγές.

Συγκεκριμένα, η Eurostat ανακοίνωσε πως το εμπορικό πλεόνασμα στη νομισματική ένωση διευρύνθηκε τον Ιανουάριο στα 7,9 δισ. ευρώ από 100 εκατ. ευρώ τον Ιανουάριο του 2014. Η εξέλιξη αυτή όμως, αποδίδεται κυρίως στη μείωση των εξαγωγών κατά 6% που αντικατοπτρίζει την υποχώρηση που καταγράφεται στις τιμές της εισαγόμενης ενέργειας, ενώ οι εξαγωγές έμειναν αμετάβλητες.

Συνολικά για το 2014, το εμπορικό πλεόνασμα της ευρωζώνης ενισχύθηκε στα 193 δισ. ευρώ από 153 δισ. ευρώ τον προηγούμενο χρόνο καθώς οι εξαγωγές αυξήθηκαν κατά 2% και οι εισαγωγές έμειναν αμετάβλητες.

Σημειώνεται πως η πτωτική πορεία του ευρώ συνεχίστηκε και το 2015 με την εκκίνηση του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Μόλις την προηγούμενη εβδομάδα το ενιαίο νόμισμα είχε διολισθήσει στο χαμηλότερο επίπεδο 12 ετών έναντι του δολαρίου.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v