Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Νίκη Νετανιάχου στις ισραηλινές εκλογές

Τα ισραηλινά και διεθνή μέσα ενημέρωσης κάνουν λόγο για απροσδόκητη νίκη του νυν πρωθυπουργού Νετανιάχου, ο οποίος ωστόσο καλείται τώρα να βρει συμμαχίες για τη δημιουργία κυβέρνησης. Πώς μοιράζονται οι έδρες στο κοινοβούλιο.

Νίκη Νετανιάχου στις ισραηλινές εκλογές

Το κόμμα του ισραηλινού πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου, Λικούντ, κέρδισε τις εκλογές στο Ισραήλ, έχοντας εξασφαλίσει τις 30 από τις 120 θέσεις της Κνεσέτ, έναντι των 24 θέσεων που κέρδισε η Σιωνιστικη Ένωση.

Η Αραβική Κοινή Λίστα βγαίνει τρίτη δύναμη με 14 έδρες, το Γες Ατίντ 11 έδρες, το Κουλανού 10 έδρες, ο Εβραϊκός Οίκος 8 έδρες, το Σας 7 έδρες, το UTJ και το Ισραήλ Μπεϊτένου από 6 έδρες και το Μερέτζ 4 έδρες.

Τα ισραηλινά και διεθνή μέσα ενημέρωσης κάνουν λόγο για απροσδόκητη νίκη του Νετανιάχου, ο οποίος ωστόσο καλείται τώρα να βρει συμμαχίες για τη δημιουργία κυβέρνησης.

Ο Νετανιάσου, δήλωνε σίγουρος για τη νίκη του, προσκαλώντας τα δεξιά κόμματα να συμμετάσχουν για τη δημιουργία, «χωρίς καθυστέρηση», μίας κυβέρνησης συνασπισμού.

«Η πραγματικότητα δεν κάνει διαλείμματα», δήλωσε ο Νετανιάχου απευθυνόμενος στους υποστηρικτές του, μετά από τη δημοσιοποίηση δύο exit polls που έδιναν στο Λικούντ μικρό προβάδισμα έναντι του κεντροαριστερού αντιπάλου του.

Αν ο Νετανιάχου καταφέρει να σχηματίσει συνασπισμό, τότε θα εξασφαλίσει και μια τέταρτη θητεία στην θέση του πρωθυπουργού. Όμως, ενώ το Λικούντ είναι το μεγαλύτερο κόμμα, η διαδικασία σχηματισμού συνασπισμού αναμένεται να είναι δύσκολη, καθώς θα χρειαστεί 61 έδρες στην Κνεσέτ, αριθμός που θα είναι δύσκολο να επιτευχθεί δεδομένου του διχασμού στο πολιτικό σκηνικό του Ισραήλ.

"Δεν είναι ένα εύκολο πρωί για μας και για αυτούς που πιστεύουν στον τρόπο μας" σχολίασαν οι Χερζόγκ και Λίβνι της Σιωνιστικής Ένωσης. "Θα ηγηθούμε της μάχης, μαζί με τους εταίρους μας στην Κνεσέτ, για τις αξίες στις οποίες πιστεύουμε. Θα αγωνιστούμε εκ μέρους των πολιτών του Ισραήλ για κοινωνική δικαιοσύνη, διπλωματικό ορίζοντα, ισότητα και δημοκρατία με την ελπίδα ότι μπορούμε να διατηρήσουμε ένα δίκαιο, ασφαλές Εβραϊκό και δημοκρατικό κράτος"

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v