Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Societe Generale: Το δολάριο θα ανέβει ό,τι και να κάνει η Fed

Αναλυτές πιστεύουν ότι η ανοδική πορεία του δολαρίου δύσκολα μπορεί να σταματήσει. Αιτία γι' αυτό η κακή κατάσταση της ευρωπαϊκής οικονομίας. Ο Kit Juckes βλέπει περισσότερα κεφάλαια στις ΗΠΑ, ακόμα κι αν δείξει σημάδια συρρίκνωσης.

Societe Generale: Το δολάριο θα ανέβει ό,τι και να κάνει η Fed

Ο λόγος που το δολάριο πάει τόσο καλά είναι ότι ο υπόλοιπος κόσμος πάει πολύ άσχημα, σύμφωνα με τον Kit Juckes της Societe Generale. Aκόμα και σημάδια αδυναμίας της οικονομίας των ΗΠΑ θα ωθούσαν τους επενδυτές να βάλουν περισσότερα κι όχι λιγότερα χρήματα στην αμερικανική Οικονομία, λέει ο Juckes στο Bloomberg, διότι μία επιβράδυνση στην Αμερική θα παρέσυρε και άλλες, λιγότερο σταθερές χώρες. Με άλλα λόγια, ακόμα κι αν την επόμενη βδομάδα η Fed αποφασίσει να συνεχίσει την πολιτική του φτηνού χρήματος για περισσότερο από ό,τι υπολογίζουν οι αγορές ομολόγων, αυτό δε θα οδηγήσει κατ' ανάγκη σε μία αντιστροφή της ανόδου του δολαρίου.

Ο Juckes προβλέπει ότι το δολάριο θα φτάσει στην απόλυτη ισοτιμία με το ευρώ την επόμενη χρονιά. Ο αναλυτής της Morgan Stanley, Hans Redeker, πιστεύει μάλιστα ότι η πορεία του νομίσματος είναι μόνο στα μισά αυτού που οι αναλυτές της τράπεζας ονομάζουν «υπερκύκλο». Που σημαίνει ότι η πτώση 0,8% του αμερικανικού νομίσματος τη Δευτέρα ήταν απλώς μια στάση, προτού αρχίσει και πάλι να ανεβαίνει.

«Είναι ξεκάθαρο ότι η αμερικανική οικονομία τα πάει καλύτερα από ότι ο υπόλοιπος κόσμος», ανέφερε ο πρώην επικεφαλής της Fed, Alan Greenspan, την προηγούμενη εβδομάδα στην τηλεόραση του Bloomberg. «Αυτό δε σημαίνει ότι πάει καλά. Απλώς ότι η Ευρώπη είναι σε πολύ κακή κατάσταση».

Την Τετάρτη, στη συνεδρίαση της Fed, θα αποφασιστεί αν η Κεντρική Τράπεζα των ΗΠΑ θα αλλάξει τη στάση «υπομονής» που έχει υιοθετήσει αναφορικά με την άνοδο των επιτοκίων. Η αγορά δείχνει να προεξοφλεί μία άνοδο του επιτοκίου στο 0,5% μέχρι το Σεπτέμβριο. Ο Juckes πιστεύει ότι ενδεχόμενη άνοδος του δολαρίου θα είναι αρκετά μεγαλύτερη από το ποσοστό αυτό.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v