Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Αίτηση πτώχευσης από την Banco de Madrid

Μία περίεργη υπόθεση ξετυλίγεται με την αίτηση πτώχευσης από την Banco de Madrid, που οδηγεί στο ξέπλυμα μαύρου χρήματος στην Ανδόρα. Το πλούσιο πελατολόγιο, η έρευνα στις ΗΠΑ και η σύλληψη του διευθύνοντος συμβούλου της μητρικής εταιρείας.

Αίτηση πτώχευσης από την Banco de Madrid

Η Banco de Madrid, η ισπανική θυγατρική ενός χρηματοπιστωτικού οργανισμού από την Ανδόρα που έχει κατηγορηθεί για το ξέπλυμα μαύρου χρήματος ομάδων του οργανωμένου εγκλήματος, κατέθεσε αίτηση προστασίας από τους πιστωτές.

Όπως ανακοίνωσε η κεντρική τράπεζα της Ισπανίας, η Banco de Madrid αντιμετώπισε πρόβλημα σημαντικής φυγής καταθετών που επηρέασε καταλυτικά την ικανότητα της τράπεζας «να ανταποκρίνεται έγκαιρα στις υποχρεώσεις της».

Η ίδια η τράπεζα επιβεβαίωσε την είδηση επισημαίνοντας ότι τις τελευταίες ημέρες καταγράφηκε «απότομη επιδείνωση στην οικονομική και χρηματοοικονομική της κατάσταση», καθώς η μητρική εταιρεία κατονομάστηκε σε υπόθεση ξεπλύματος μαύρου χρήματος από τις αμερικανικές αρχές. Συγκεκριμένα, το υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ κατονόμασε την προηγούμενη εβδομάδα την Banca Privada d’Andorra (ΒΡΑ) ως «βασικό ύποπτο για ξέπλυμα χρήματος». Ο διευθύνων σύμβουλος της τράπεζας συνελήφθη την Παρασκευή στην Ανδόρα. 

Η αίτηση προστασίας από τους πιστωτές χρειάζεται να επικυρωθεί τόσο από δικαστική αρχή, όσο και από την κεντρική τράπεζα της Ισπανίας. Η κεντρική τράπεζα της Ισπανίας διαβεβαίωσε πάντως, πως οι καταθέσεις έως 100.000 ευρώ είναι εγγυημένες.

Οι αμερικανικές αρχές υποστηρίζουν πως η διοίκηση της τράπεζας επί χρόνια, εν γνώσει της διευκόλυνε συναλλαγές των ομάδων οργανωμένου εγκλήματος που θέλουν να ξεπλύνουν μαύρου χρήμα. Η ΒΡΑ είναι μία ιδιωτική τράπεζα με έδρα στην Ανδόρα, το μικρό πριγκιπάτο μεταξύ Ισπανίας και Γαλλίας, με τον ακμάζοντα τραπεζικό κλάδο. Η ΒΡΑ δήλωσε την προηγούμενη εβδομάδα πως συνεργάζεται με την τραπεζική εποπτική αρχή της χώρας, προσθέτοντας πως «όποια αμφιβολία για τη συμπεριφορά της τράπεζας σύντομα θα εξαφανιστεί».

Η Banco de Madrid είναι μία μικρή τράπεζα στην Ισπανία με 15.000 πελάτες και 21 γραφεία σε όλες όπως η Μαδρίτη και η Βαρκελώνη. Στόχευσε σε πλούσιους πελάτες με καταθέσεις μεγαλύτερες των 500.000 ευρώ. 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v