Στον αέρα η συγχώνευση Holcim – Lafarge

Η συμφωνία επρόκειτο να δημιουργήσει τη μεγαλύτερη τσιμεντοβιομηχανία στον κόσμο. Η Holcim όμως, μήνες μετά το αρχικό deal την απορρίπτει. Ζητά αλλαγή στον όρο ανταλλαγής μετοχών, αλλά και στη δομή διακυβέρνησης.

Στον αέρα η συγχώνευση Holcim – Lafarge

Η συγχώνευση των δύο μεγάλων ευρωπαϊκών τσιμεντοβιομηχανιών – Holcim και Lafarge – που θα άλλαζε τους κανόνες στον ευρύτερο κλάδο, βρίσκεται πλέον στον αέρα. Ο ελβετικός όμιλος Holcim ανακοίνωσε ότι απορρίπτει τους όρους του deal των 42 δισ. ευρώ που είχε συμφωνηθεί πριν περίπου έναν χρόνο και ζητά επαναδιαπραγμάτευσή toyw.

Συγκεκριμένα, η Holcim αναφέρει ότι η συμφωνία, η οποία έκανε λόγο για συγχώνευση ίσων, «δεν μπορεί να συνεχιστεί με την υπάρχουσα μορφή» λόγω της διαφορετικής πορείας που καταγράφουν οι δύο όμιλοι τους τελευταίους μήνες. Ο ελβετικός όμιλος ζητά επαναδιαπραγμάτευση του λόγου ανταλλαγής μετοχών (είχε οριστεί στο ένα προς ένα) αλλά και «σε θέματα  διακυβέρνησης».

«Κλιμακώνεται μία διαμάχη που μέχρι πριν λίγες εβδομάδες έμοιαζε με κλεισμένη συμφωνία» σχολιάζουν οι Financial Times οι οποίοι σημειώνουν ότι διευθύνων σύμβουλος του νεοσύστατου ομίλου επρόκειτο να αναλάβει ο Bruno Lafont της Lafarge.

Από τότε που ανακοινώθηκε η συμφωνία, οι μετοχές της Holcim καταγράφουν πολύ καλύτερη πορεία από ότι εκείνες της Lafarge. Επίσης, η μετοχή του ελβετικού ομίλου ευνοήθηκε από την ανατίμηση του φράγκου. Ακόμη και σε όρους ευρώ όμως, η μετοχή της Holcim έχει αποδώσει συνολικά 6,6% έναντι 1,1% που έχει αποδώσει η μετοχή της Lafarge με βάση το κλείσιμο της Παρασκευής. Με βάση αυτές τις τιμές, η κεφαλαιοποίηση της Holcim αγγίζει τα 23 δισ. ευρώ και της Lafarge τα 18,5 δισ. ευρώ. Τον προηγούμενο Απρίλιο, τα αντίστοιχα μεγέθη ήταν 21 δισ. και 18,4 δισ.

Η Lafarge, με δική της ανακοίνωση, απάντησε πως είναι διατεθειμένη να συζητήσει αλλαγή στο λόγο ανταλλαγής μετοχών, αλλά όχι σε διαφορετικούς τομείς της συμφωνίας. Ενώ όμως, η Holcim προτείνει λόγο ανταλλαγής μετοχών στο 0,875, η Lafarge θέτει τον πήχη στο 0,93.  

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v