Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Επίθεση Γερμανίας και Ολλανδίας στο QE

Τα μέτρα χαλαρής νομισματικής πολιτικής αποθαρρύνουν τις κυβερνήσεις από την εφαρμογή μεταρρυθμίσεων, δήλωσαν την Πέμπτη οι κεντρικοί τραπεζίτες της Γερμανίας και της Ολλανδίας.

Επίθεση Γερμανίας και Ολλανδίας στο QE

Οι κεντρικοί τραπεζίτες της Γερμανίας και της Ολλανδίας προειδοποίησαν την Πέμπτη ότι η χαλαρή νομισματική πολιτική της ΕΚΤ θα επιτρέψει στην Γαλλία, την Ιταλία και άλλες ευάλωτες οικονομικά χώρας να παραβλέψουν την εφαρμογή μεταρρυθμίσεων.

Ο Γερμανός Jens Weidmann και ο Ολλανδός Klass Knot, εξαπέλυσαν την κριτική τους μόλις λίγες μέρες μετά την έναρξη του προγράμματος αγοράς κρατικών ομολόγων.

«Η φθηνή χρηματοδότηση δεν πρέπει να κάνει τις κυβερνήσεις να πιστέψουν πως δεν χρειάζονται περαιτέρω μεταρρυθμίσεις» δήλωσε από την Φρανκφούρτη ο κ. Weidmann. «Aυτό δεν ισχύει μόνο για τις χώρες που έχουν επηρεαστεί από την κρίση αλλά και για μεγάλες χώρες όπως η Γαλλία και η Ιταλία» πρόσθεσε. «Αν τα κράτη μέλη συνηθίσουν αυτές τις χρηματοδοτικές συνθήκες, μπορεί να μειωθεί το κίνητρο τους για περαιτέρω εξυγίανση ή για μεταρρυθμιστικά μέτρα» υπογράμμισε.

Όπως μεταδίδουν οι F.T., ο κ. Κnot ήταν ακόμα πιο σαφής. «Για πολύ καιρό, δεν θα υπάρξει πειθαρχία των αγορών απέναντι στις κυβερνήσεις. Αυτό σημαίνει πως οι δημοσιονομικοί κανόνες έχουν γίνει ακόμα πιο σημαντικοί για την περιφρούρηση της πειθαρχίας στους κυβερνητικούς προϋπολογισμούς».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v