Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ιράν: Συνεργασία με ιδιωτικές εταιρείες στην ενέργεια

Τις συνεργασίες κρατικών με ξένες ιδιωτικές εταιρείες στον ενεργειακό τομέα, προωθεί το Ιράν. Προϋπόθεση η άρση των περιορισμών στις συναλλαγές. Επίκειται επίσκεψη Ιρανού ΥΠΕΞ στην Αθήνα τον Μάιο.

Ιράν: Συνεργασία με ιδιωτικές εταιρείες στην ενέργεια

Πεδίο υποδοχής ξένων επενδύσεων στην ενέργεια ετοιμάζει το Ιράν, εφόσον βέβαια επαληθευτούν οι προβλέψεις για επίτευξη συμφωνίας ώστε να αρθούν οι περιορισμοί στις συναλλαγές με τη χώρα αυτή.

Μάλιστα κρατικές ενεργειακές εταιρείες του Ιράν, όπως η NGIC, έχοντας την έγκριση της κυβέρνησης, προωθούν σχέδια συνεργασίας με ιδιωτικές εταιρείες (μορφή ΣΔΙΤ) κυρίως στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από εργοστάσια φυσικού αερίου, και στη δημιουργία δικτύων, ώστε να αναπτυχθούν οι ανταλλαγές ηλεκτρικού μεταξύ των χωρών της Κασπίας και συγκεκριμένα του Ιράν, του Τουρκμενιστάν και του Αζερμπαϊτζάν.

Τις προοπτικές αυτές ανέλυσε στο συνέδριο Αthens Energy Forum ο Mahmοοd Κahgani, σύμβουλος της κρατικής εταιρείας φυσικού αερίου του Ιράν NGIC.

Μιλώντας ο ίδιος τόνισε ότι έχει εξουσιοδότηση από την εταιρεία να αναφερθεί στα σχέδια συνεργασίας, ενώ όπως είπε, τα θέματα αυτά θα βρίσκονται στην ατζέντα των συνομιλιών που θα έχει στην Αθήνα ο υπουργός εξωτερικών της χώρας, τον προσεχή Μάιο, στη διάρκεια της οποία θα υπογραεί και συμφωνία για έναρξη απευθείας πτήσεων μεταξύ Αθήνας και Τεχεράνης.

Σύμφωνα με τον κ. Κahgani, το Ιράν έχει αποφασίσει ότι είναι πλέον αποδοτική οικονομικά η μετατροπή του φυσικού αερίου σε ηλεκτρισμό και η εξαγωγή του μέσω καλωδίων, από την εξαγωγή του ως καυσίμου με αγωγούς ή με τη μορφή LNG.

Στην προοπτική αυτή συμβάλλει το γεγονός ότι γειτονικές χώρες όπως το Τουρκμενιστάν και το Αζερμπαϊτζάν έχουν ανάγκη από ηλεκτρική ενέργεια, οπότε θα μπορούσαν να συνδεθούν τα δίκτυά τους με υποθαλάσσια καλώδια.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v