Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Nowotny: Δεν διεξάγεται νομισματικός πόλεμος

Απέρριψε την ιδέα ενός νομισματικού πολέμου ο Αυστριακός κεντρικός τραπεζίτης, με δηλώσεις του στο συνέδριο ECB Watchers. Φοβάται μια υπερβολική επιτυχία του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ. Δεν συμφέρει την Ελλάδα η έξοδος από το ευρώ.

Nowotny: Δεν διεξάγεται νομισματικός πόλεμος

O Ewalt Nowotny, επικεφαλής της Κεντρικής Τράπεζας της Αυστρίας και διοικητικό στέλεχος της ΕΚΤ, διέψευσε ότι αυτή τη στιγμή διεξάγεται νομισματικός πόλεμος με σκοπό το ανταγωνιστικό πλεονέκτημα στις εξαγωγές.

«Η ΕΚΤ, ως κεντρική τράπεζα, δεν έχει στον πολιτικό της σχεδιασμό την ισοτιμία του νομίσματος. Αυτό είναι απλώς μια παρενέργεια άλλων πραγμάτων» δήλωσε στο συνέδριο ECB Watchers. 

Ο ίδιος συμπλήρωσε επίσης πως οι συναλλαγματικές ισοτιμίες δεν είναι κυρίαρχος βασικός παράγοντας στην παγκόσμια οικονομία. «Πιστεύω ότι είναι λάθος να υποθέσουμε ότι αυτή τη στιγμή διεξάγεται νομισματικός πόλεμος» υπογράμμισε.

Ο κ. Nowotny ανέφερε ακόμα πως είναι ανήσυχος ότι το QE μπορεί να αποδειχθεί υπερβολικά επιτυχημένο, με τα επιτόκια να βρίσκονται σε αρνητικά επίπεδα. Όπως προειδοποίησε, δεν έχουν καταλάβει όλοι τον πραγματικό αντίκτυπο από τα αρνητικά επιτόκια.

Όσον αφορά την Ελλάδα, ο κ. Nowonty υποστήριξε πως η χώρα θα κέρδιζε πολύ λίγα από μια έξοδο από το ευρώ, προειδοποιώντας πως τα εισοδήματα των Ελλήνων θα μειώνονταν και μόνο ο τουρισμός θα είχε κάποια οφέλη. 

«Αν σκεφτείτε την Ελλάδα και μια μεγάλη υποτίμηση του νομίσματος, μια έξοδο από το ευρώ και εισαγωγή δικού της νομίσματος, πιστεύετε ότι θα βοηθούσε ; πραγματικά αμφιβάλω» σημείωσε.

«Μόνο ένας τομέας θα επωφελούνταν ο τουρισμός» είπε ο κ. Νοβότνι. «Στον αντίποδα θα αύξανε τις τιμές παραγωγού» πρόσθεσε.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v