Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κομισιόν: Αλλάζει ο νόμος για τις γενετικά τροποποιημένες καλλιέργειες

Η Κομισιόν υπογράφει νέα νομοθεσία η οποία θα δίνει τη δυνατότητα στα κράτη μέλη να απαγορεύουν τις γενετικά τροποποιημένες καλλιέργειες στο έδαφός τους, ακόμα και αν αυτές έχουν εγκριθεί αό την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Κομισιόν: Αλλάζει ο νόμος για τις γενετικά τροποποιημένες καλλιέργειες

Μια νέα νομοθεσία για τις γενετικά τροποποιημένες καλλιέργειες, που θα ανοίγει τον δρόμο για σειρά εγκρίσεων, υπογράφουν σήμερα οι ευρωπαίοι νομοθέτες. Η νέα νομοθεσία θα δίνει το δικαίωμα στα κράτη μέλη να απαγορεύσουν τις γενετικά τροποποιημένες καλλιέργειες ακόμα και αν η Κομισιόν δώσει έγκριση.

Μέχρι τώρα, τα κράτη μέλη είχαν το δικαίωμα να απαγορεύσουν ή να περιορίσουν προσωρινά τις γενετικά τροποποιημένες καλλιέργειες στο έδαφός τους, μόνο αν είχαν νέες αποδείξεις πως οι καλλιέργειες αυτές συνιστούν κίνδυνο για την ανθρώπινη η υγεία ή το περιβάλλον.

Ο Vitenis Andriukaitis, ο ευρωπαίος επίτροπος αρμόδιος για θέματα υγείας και ασφάλειας τροφίμων, δήλωσε πως ο νέος νόμος είναι «ένα θετικό βήμα προς την ευθυγράμμιση της νομοθεσίας με τις προσδοκίες των πολιτών, σεβόμενη ταυτόχρονα τα δικαιώματα όλων των πλευρών».

Σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται το Reuters, μια από τις πρώτες καλλιέργειες που θα λάβουν την έγκριση της Κομισιόν πιθανότατα θα είναι το γνωστό «1507», ένας αραβόσιτος ανθεκτικός στα έντομα. Οι DuPont και Dow Chemical, που έχουν αναπτύξει τον σπόρο αυτό, περίμεναν 14 χρόνια ώστε η Κομισιόν να εγκρίνει την καλλιέργειά του.

Το θέμα των γενετικά τροποποιημένων σπόρων έχει διχάσει την Ευρώπη, καθώς, για παράδειγμα, η Βρετανία τάσσεται υπέρ τους ενώ η Γαλλία κατά.

Σχολιάζοντας τη νέα νομοθεσία, εκπρόσωποι του κλάδου των γενετικά τροποποιημένων σπόρων δήλωσαν πως παραβλέπει τις επιστημονικές αποδείξεις ότι είναι ασφαλείς, ενώ οικολογικές οργανώσεις υποστηρίζουν πως ανοίγει την πόρτα για καλλιέργειες που συνδέονται με τη μείωση της βιοποικιλότητας.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v