Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

«Καμπανάκι» ESRB για έκθεση τραπεζών στο κρατικό χρέος

Με βάση έκθεση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Συστημικού Κινδύνου (ESRB), τα κρατικά ομόλογα αντιμετωπίζονται με ευνοϊκό τρόπο σε σχέση με άλλα στοιχεία ενεργητικού, αλλά δεν είναι πάντοτε χωρίς ρίσκο. Πρόταση για αυστηρότερα όρια στην έκθεση σε κρατικό χρέος.

«Καμπανάκι» ESRB για έκθεση τραπεζών στο κρατικό χρέος

Οι τράπεζες μπορεί να έχουν επενδύσει υπερβολικά σε κρατικά ομόλογα και πρέπει να υπάρξει μια επανεξέταση του ρυθμιστικού πλαισίου για την κατοχή τέτοιων τίτλων, προειδοποιεί το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Συστημικού Κινδύνου (ESRB).

Με βάση την έκθεση, τα κρατικά ομόλογα αντιμετωπίζονται με ευνοϊκό τρόπο σε σχέση με άλλα στοιχεία ενεργητικού, αλλά δεν είναι πάντοτε χωρίς ρίσκο. Το ποσοστό των κρατικών ομολόγων στα χαρτοφυλάκια των τραπεζών έχει αυξηθεί, με την μεγαλύτερη αύξηση στις χώρες που βρέθηκαν υπό πίεση το 2010-2012.

H έκθεση του ESRB, η οποία είχε την στήριξη του διοικητή της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι, αναγνωρίζει τις δυσκολίες να αναμορφωθεί το υπάρχουν πλαίσιο χωρίς να υπάρξουν αναταράξεις στις αγορές κρατικών ομολόγων. Ωστόσο, τονίζει πως οι υπάρχουσες ρυθμίσεις «μπορεί να έχουν οδηγήσει σε υπερβολικές επενδύσεις από τους χρηματοπιστωτικούς θεσμούς στο κρατικό χρέος».

Παράλληλα, προτείνει μια σειρά από μέτρα, όπως αυστηρότερες κεφαλαιακές απαιτήσεις όσον αφορά τα κρατικά ομόλογα.

«Το τρέχον ρυθμιστικό πλαίσιο για την έκθεση των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων στο κράτος πρέπει να επανεξεταστεί σε παγκόσμιο επίπεδο» , αναφέρει ο Ντράγκι στον πρόλογο της έκθεσης.

«Ελπίζω η έκθεση να βοηθήσει να ξεκινήσει ένας διάλογος, που κατά την γνώμη μου, έχει καθυστερήσει πολύ» προσθέτει σύμφωνα με το Reuters ο κ. Ντράγκι.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v