Ο Τidjane Thiam στην προεδρία της Credit Suisse

Ο για πολλά χρόνια διευθύνων σύμβουλος της Credit Swiss, Brady Dougan, αντικαθίσταται από τον Tidjane Thiam, επιτυχημένο πρόεδρο του ασφαλιστικού ομίλου Prudential, αλλά χωρίς πείρα στον τραπεζικό κλάδο.

Ο Τidjane Thiam στην προεδρία της Credit Suisse

O διευθύνων σύμβουλος του βρετανικού ασφαλιστικού ομίλου Prudential, Tidjane Thiam, πρόκειται να αντικαταστήσει τον Brady Dougan στην προεδρία της Credit Suisse, σύμφωνα με τους Financial Times.

Γεννημένος στην Aκτή Eλεφαντοστού, ο Tidjane Thiam, δεν έχει εργαστεί ποτέ στον τραπεζικό τομέα, ωστόσο είναι μία από τις πιο σεβαστές προσωπικότητες στο City του Λονδίνου.

Σύμφωνα με τον Paul Manduca, διοικητικό στέλεχος της Prudential, ο Τidjane Thiam, «υπήρξε ένας από τους πιο διακεκριμένους ηγέτες στη μακρά και λαμπρή ιστορία της Prudential».

Ο Brady Dougan είναι από τους παλαιότερους διευθύνοντες συμβούλους στον τραπεζικό τομέα, καθώς ηγείται της Credit Suisse ήδη πριν από την κρίση. Ωστόσο, πολλοί μέτοχοι του προσάπτουν αποτυχία στο να συλλάβει το εύρος της αλλαγής που προέκυψε στον τομέα των επενδυτικών τραπεζών μετά τo 2008.

H τράπεζα έχει χάσει επανειλημμένως τους στόχους της, διατηρώντας μάλιστα το στόχο του 15% για το ενεργητικό της, τη στιγμή που πολλοί ανταγωνιστές έχουν αναγνωρίσει ότι τέτοια κέρδη είναι πλέον ανέφικτα στη μετά την κρίση εποχή.

Η αποχώρηση του Tidjane Thiam από την Prudential αποτελεί πλήγμα για την βρετανικό ασφαλιστικό όμιλο, ο οποίος έχει τριπλασιάσει την χρηματιστηριακή του αξία κάτω από την ηγεσία του. Το 2010 είχε δεχθεί κριτική για την προσπάθειά του να εξαγοράσει το ασιατικό τμήμα της AIG, την ΑΙΑ, κριτική που φαίνεται τώρα κοντόφθαλμη, αφού τόσο το ασιατικό τμήμα της Pru όσο και η ΑΙΑ έχουν αυξήσει τις επιδόσεις τους τα τελευταία χρόνια, αναφέρουν οι FT.

Η ανάθεση στον Thiam της Credit Suisse είναι μια πολιτισμική επανάσταση όχι μόνο για την τράπεζα, αλλά και για τον παραδοσιακά συντηρητικό χάρτη της ελβετικής επιχειρηματικότητας. Είναι μόλις ο δεύτερος έγχρωμος διευθύνων σύμβουλος παγκόσμιας τράπεζας.

Ο Stanley O'Neal ήταν ο πρώτος, προεδρεύοντας της Μerrill Lynch για τέσσερα χρόνια μέχρι το 2007.

Κάποιοι παράγοντες του City εξέφρασαν αμφιβολίες για τη μετακίνηση του Thiam στον τραπεζικό κλάδο. Ένας ανταγωνιστής είπε: «Ο Tidjane θα γίνει τραπεζίτης; Δε μου φαίνεται και πολύ σωστό».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v