Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Βασιλεία: Εξετάζονται αυστηρότεροι κανόνες κεφαλαιακής επάρκειας

Για περιβάλλον υψηλότερων επιτοκίων προετοιμάζεται η Επιτροπή της Βασιλείας. Σύμφωνα με την ιαπωνική εφημερίδα Nikkei αναμένεται να ανακοινώσει αποφάσεις για αύξηση των κανόνων κεφαλαιακής επάρκειας. Ποιες χώρες αντιδρούν και ποια τα σενάρια που εξετάζονται.

Βασιλεία: Εξετάζονται αυστηρότεροι κανόνες κεφαλαιακής επάρκειας

Η Επιτροπή της Βασιλείας, η οποία καθορίζει τα διεθνή πρότυπα που διέπουν τον παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό κλάδο, αναμένεται να ζητήσει από τις τράπεζες που έχουν προϊόντα τα οποία συνδέονται με επιτόκια να αυξήσουν την κεφαλαιακή τους βάση τόσο ώστε να μπορούν να ανταπεξέλθουν σε ενδεχόμενη αύξηση επιτοκίων. Αυτό αποκαλύπτει δημοσίευμα της εφημερίδας Nikkei, το οποίο αναφέρει ότι η πρόταση αυτή έχει ήδη τεθεί επί τάπητος από Βρετανία και Γερμανία. Το δημοσίευμα αναφέρει επίσης ότι ΗΠΑ και Ιαπωνία αντιδρούν.

«Προ διετίας, η Επιτροπή ανέθεσε σε μία ομάδα εργασίας να σχεδιάσει νέους κανόνες κεφαλαιακών απαιτήσεων για τις τράπεζες ώστε να αντιμετωπιστεί ο κίνδυνος αύξησης επιτοκίων στα χαρτοφυλάκια των χρηματοπιστωτικών οργανισμών» αναφέρει το δημοσίευμα και συμπληρώνει: «Η πρότασή τους αναμένεται να ανακοινωθεί αυτό το μήνα, αν και Ιαπωνία, ΗΠΑ και οι χώρες του ευρωπαϊκού Νότου αντιδρούν σθεναρά στη θέσπιση ποσοτικής προϋπόθεσης. Η Επιτροπή της Βασιλείας μπορεί αντιθέτως να προτείνει ενίσχυση της εποπτείας ανάλογα με την κατάσταση που επικρατεί σε κάθε χώρα ή θα μπορούσε να αναβάλει την ανακοίνωση ώστε να υπάρξει περαιτέρω διαβούλευση επί του θέματος».

«Εάν επιβληθεί συγκεκριμένη κεφαλαιακή προϋπόθεση για όλους, τότε οι τράπεζες θα αναγκαστούν να ανταποκριθούν στο νέο κανόνα είτε μειώνοντας τις τοποθετήσεις τους σε χρέη, είτε αυξάνοντας την κεφαλαιακή τους βάση.  Αυτό θα μπορούσε να γίνει σταδιακά, εάν τους δοθεί ο απαιτούμενος χρόνος μέχρι την εφαρμογή του νέου κανόνα. Εάν όμως, τους δοθεί ελάχιστος χρόνος τότε μπορεί να επηρεαστεί η αγορά κρατικών ομολόγων. Εάν οι τράπεζες προχωρήσουν σε sell off των κρατικών ομολόγων, τότε τα μακροπρόθεσμα επιτόκια μπορεί να εκτιναχθούν» σχολιάζει η ιαπωνική εφημερίδα Nikkei».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v