Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Υποβαθμίστηκε ο ρυθμός ανάπτυξης της Ιαπωνίας

Απογοητεύουν τα νέα στοιχεία για την ιαπωνική οικονομία. Το μοντέλο των Αμπενομικών αποδίδει αύξηση καταναλωτικών δαπανών, αλλά οι επιχειρήσεις δεν ακολουθούν με αύξηση επενδύσεων. Τι βλέπουν οι αναλυτές.

Υποβαθμίστηκε ο ρυθμός ανάπτυξης της Ιαπωνίας

Σε υποβάθμιση του ρυθμού ανάπτυξης για το τέταρτο τρίμηνο του 2014 προχώρησε η κυβέρνηση της χώρας καθώς αποδεικνύεται πως τα πολύκροτα Αμπενομικά - δηλαδή η σαρωτική επέκταση νομισματικής και δημοσιονομικής πολιτικής - δεν έχουν αποδώσει τα προσδοκώμενα. 

Συγκεκριμένα, ο ρυθμός ανάπτυξης για το τέταρτο τρίμηνο αναθεωρήθηκε στο 1,5% έναντι αρχικής εκτίμησης στο 2,2% και ενώ η μέση εκτίμηση των αναλυτών ήταν στο 2,2%.  Σε τριμηνιαία βάση, η ιαπωνική οικονομία αναπτύχθηκε κατά 0,4% έναντι αρχικής εκτίμησης στο 0,6%. 

Οι καταναλωτικές δαπάνες αυξήθηκαν κατά 0,5%, ξεπερνώντας τις προβλέψεις των αναλυτών. Οι κεφαλαιουχικές δαπάνες όμως, μειώθηκαν κατά 0,1% σε σύγκριση με το προηγούμενο τρίμηνο, ενώ οι αναλυτές προέβλεπαν αύξηση κατά 0,1%. Επίσης, οι προβλέψεις για τη μετέπειτα πορεία των κεφαλαιουχικών επενδύσεων δεν είναι ρόδινες, καθώς οι παραγγελίες για μηχανολογικό εξοπλισμό μειώθηκαν κατά 4,1% τον Ιανουάριο,ενώ το Δεκέμβριο είχαν αυξηθεί κατά 8,3%. 

"Ένας λόγος για τον οποίο απογοητεύουν οι κεφαλαιουχικές δαπάνες είναι η στροφή της παραγωγής σε άλλες χώρες που γινόταν τα τελευταία χρόνια" εξηγεί ο Νόριο Μιγιαγκάβα, της Mizuho Securities και συμπλήρωσε: "Εκτιμώ ακόμη ότι η οικονομία θα αναπτυχθεί, αλλά ο χρηστός οικονομικός κύκλος για τον οποίο μιλούσε η κυβέρνηση δεν έχει ακόμη υλοποιηθεί"

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v