Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ισπανία: Δίωξη σε 40 στελέχη του Ραχόι για διαφθορά

Πρόκειται ίσως για το μεγαλύτερο σκάνδαλο διαφθοράς στην Ιστορία της Ισπανίας. Σαράντα στελέχη και το ίδιο το Λαϊκό Κόμμα διώκονται με την κατηγορία της διαφθοράς. Πλήρης ανατροπή δεδομένων εν όψει των εκλογών.

Ισπανία: Δίωξη σε 40 στελέχη του Ραχόι για διαφθορά

Ισπανός δικαστής έδωσε εντολή να δικαστούν 40 πρόσωπα που κατηγορούνται ότι εμπλέκονται σε κύκλωμα διαφθοράς στην καρδιά του κυβερνώντος συντηρητικού Λαϊκού Κόμματος (PP), ενώ στη δίκη αυτή θα αντιμετωπίσει κατηγορίες και το ίδιο το κυβερνών κόμμα. Ανάμεσα στους κατηγορούμενους είναι τρεις πρώην ταμίες του PP  και πρώην δήμαρχοι.

Πρόκειται για την πολύκροτη υπόθεση "Gurtel" όπου στελέχη του κυβερνώντος κόμματος κατηγορούνται για δωροληψία (λαμβάνοντας χρηματικά ποσά, πανάκριβα δώρα, ακόμη και διαμονή σε πολυτελή ξενοδοχεία) σε αντάλλαγμα την ανάθεση συμβολαίων του δημοσίου. Κατηγορούνται ότι ακολουθούσαν αυτές τις πρακτικές επί 5ετίας και κυρίως στις περιοχές της Μαδρίτης και της Βαλένθιας.

Μεταξύ αυτών που θα δικαστούν περιλαμβάνονται οι τρεις πρώην ταμίες του κόμματος (Luis Barcenas, Alvaro Lapuerta και Angel Sanchis) κι η πρώην υπουργός Υγείας Ana Mato. Σημειώνεται ότι ο Barcenas μόλις αποφυλακίστηκε για την εμπλοκή του σε άλλη υπόθεση διαφθοράς. Ο δικαστής όρισε τώρα εγγύηση 89 εκατ. ευρώ για τον Barcenas , ενώ το ίδιο το Λαϊκό Κόμμα καλείται να καταβάλει 245.492 εκατ. ευρώ.

Η ανακοίνωση αυτή του Ανωτάτου Δικαστηρίου προστίθεται σε μια σειρά εξελίξεων που προκαλούν αμηχανία στον πρωθυπουργό Μαριάνο Ραχόι, λίγους μήνες πριν από τις εθνικές εκλογές, καθώς η διαφθορά έχει αναδειχθεί σε ένα από τα βασικά ζητήματα στον προεκλογικό διάλογο.

Η δίκη δεν αναμένεται να αρχίσει νωρίτερα από το 2016 και να διαρκέσει έως και έξι μήνες, σύμφωνα με πηγές προσκείμενες στο ισπανικό δικαστικό σύστημα.

Ο επιχειρηματίας Francisco Correa έχει κεντρικό ρόλο στην υπόθεση καθώς ήταν εκείνος που "κέρδιζε" τα πολύκροτα συμβόλαια του Δημοσίου. Για τον Correa ο εισαγγελέας ζητά ποινή φυλάκισης 110 ετών, ενώ για τον Barcenas ποινή 42 ετών. 

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v