Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πολωνία: Στο 1,5% μείωσε το επιτόκιο η κεντρική τράπεζα

Στο 1,5% μείωσε η κεντρική τράπεζα της Πολωνίας το επιτόκιο. Μεγαλύτερη από τις εκτιμήσεις των αναλυτών η μείωση. Δύσκολη χαρακτήρισε την απόφαση ο διοικητής της κεντρικής τράπεζας Marek Belka.

Πολωνία: Στο 1,5% μείωσε το επιτόκιο η κεντρική τράπεζα

H κεντρική τράπεζα της Πολωνίας μείωσε το επιτόκιο κατά 50 μονάδες βάσης σε νέο επίπεδο ρεκόρ, σε μια προσπάθεια να αντιμετωπίσει τον κίνδυνο παρατεταμένου αποπληθωρισμού.

Όπως μεταδίδουν οι F.T., οι αναλυτές προέβλεπαν ότι το επιτόκιο θα μειωθεί κατά 25 μονάδες βάσης.

Πρόκειται για την πρώτη μείωση από τον Οκτώβριο της περασμένης χρονιάς, όταν το επιτόκιο μειώθηκε στο επίπεδο ρεκόρ του 2% εν μέσω ανησυχιών για επιβράδυνση της γερμανικής οικονομίας και τις πιθανές επιπτώσεις από την κρίση στην Ουκρανία.

O διοικητής της κεντρικής τράπεζας, Marek Belka, χαρακτήρισε δύσκολη την απόφαση και απέκλεισε να γίνει νέα μείωση επιτοκίου. «Ήταν μια δύσκολη απόφαση. Στη συζήτηση ακούστηκαν διαφορετικά επιχειρήματα αλλά καταλήξαμε σε μια συμπαγή πλειοψηφία» ανέφερε ο κ. Belka.

Η οικονομία της Πολωνίας έχει καταγράψει εντυπωσιακές επιδόσεις την τελευταία δεκαετία, αλλά έχει χτυπηθεί από την στάσιμη ανάπτυξη και το ενδεχόμενο ενός παρατεταμένου αποπληθωρισμού.

Οι τιμές καταναλωτή υποχώρησαν 1,3% στην Πολωνία τον Ιανουάριο σε ετήσια βάση, μετά από πτώση 1% τον Δεκέμβριο.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v