Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Η Γαλλία καλεί το "βαθύ λαρύγγι" της UBS

Οι γαλλικές αρχές ερευνούν κατά πόσον η UBS βοήθησε πελάτες στην Γαλλία να ανοίξουν λογαριασμούς στην Ελβετία και να κρύψουν περιουσιακά στοιχεία.

Η Γαλλία καλεί το βαθύ λαρύγγι της UBS

Ο πληροφοριοδότης που βοήθησε τις αμερικάνικες αρχές στην δίωξη της UBS το 2009 σχετικά με υποθέσεις φοροδιαφυγής, κλήθηκε και στην Γαλλία για να ενισχύσει τις προσπάθειες των τοπικών αρχών σε αντίστοιχη έρευνα κατά της ελβετικής τράπεζας.

Όπως μεταδίδει η WSJ, o Bradley Birkenfeld, πρώην υπάλληλος της UBS που κέρδισε αμοιβή 104 εκατ. δολαρίων γιατί βοήθησε τις διωκτικές αρχές των ΗΠΑ να κερδίσουν διακανονισμό 780 εκατ. δολρίων με την τράπεζα, ζήτησε από δικαστήριο της Φλόριντα άδεια για να μεταβεί στην Γαλλία.

Ο κ. Birkenferld, Αμερικανός που είχε καταδικαστεί το 2008 σε ποινή φυλάκισης για απάτη κατά του αμερικανικού δημοσίου, παραμένει ελεύθερος υπό επιτήρηση και χρειάζεται έγκριση από το δικαστήριο για να ταξιδέψει στο εξωτερικό.

Στην αίτηση του ο κ. Birkenferld ανέφερε πως δέχτηκε κλήτευση στις 3 Φεβρουαρίου για να εμφανιστεί σε δικαστήριο στο Παρίσι. Στην αίτηση σημειώνεται ότι ο δικαστής Guillaume Daieff, «ηγείται της έρευνας των γαλλικών διωκτικών αρχών για τις δραστηριότητες της UBS». O κ. Βirkenfeld έστειλε και ένα μεταφρασμένο αντίτυπο της κλήτευσης που ζητά την παρουσία του στην Γαλλία στις 27 Φεβρουαρίου.

Οι γαλλικές αρχές ερευνούν κατά πόσον η UBS βοήθησε πελάτες στην Γαλλία να ανοίξουν λογαριασμούς στην Ελβετία και να κρύψουν περιουσιακά στοιχεία.

Τον περασμένο Δεκέμβριο η τράπεζα έχασε την έφεση κατά απόφασης που ζητούσε την καταβολή χρηματικής ποινής 1,1 δισ. ευρώ. Η τράπεζα έχει χαρακτηρίσει το ποσό της ποινής «υπερβολικό, υποθετικό και αβάσιμο» και σχεδιάζει να αμφισβητήσει την απόφαση στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v