Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Bενεζουέλα: «Βουτιά» 69% του μπολιβάρ έναντι του δολαρίου

Η κυβέρνηση της Βενεζουέλας άφησε το μπολιβάρ να υποτιμηθεί 69% έναντι του δολαρίου στην νέα εναλλακτική αγορά. Ενισχύονται τα ομόλογα της χώρας. Ανησυχία ξένων εταιρειών για νέο χτύπημα στα κέρδη.

Bενεζουέλα: «Βουτιά» 69% του μπολιβάρ έναντι του δολαρίου
H νέα αγορά συναλλάγματος που ανακοίνωσε προ ολίγων ημερών η κυβέρνηση της Βενεζούελας ξεκίνησε να λειτουργεί την Πέμπτη με μια βουτιά 69% έναντι του δολαρίου, σύμφωνα με την κεντρική τράπεζα της χώρας.

Όπως μεταδίδει το DPA, η νέα αγορά, η οποία ρυθμίζεται ελεύθερα από την προσφορά και την ζήτηση, άνοιξε με μια συναλλαγματική ισοτιμία στα 170,33 μπολιβάρ το δολάριο, πολύ πάνω από τις άλλες δύο επίσημες ισοτιμίες.

Σημειώνεται πως η κυβέρνηση της Βενεζουέλας διατηρεί δύο ακόμα ρυθμισμένες ισοτιμίες για το δολάριο. Η επίσημη ισοτιμία για τρόφιμα και φάρμακα είναι στα 6,3 μπολιβάρ, ενώ χρησιμοποιείται άλλη μια ισοτιμία στα 12 μπολιβάρ για άλλα αγαθά, γνωστή ως SICAD I.

Περίπου το 70% των συναλλαγών στην χώρα γίνεται στην ισοτιμία των 6,3 μπολιβάρ και το 25% στην ισοτιμία των 12 μπολιβάρ, αφήνοντας μόνο το υπόλοιπο 5% για ελεύθερη διακύμανση.

Στην μαύρη αγορά ένα δολάριο ανταλλάσσεται έναντι 190 μπολιβάρ.

Σύμφωνα με την κυβέρνηση, ο νέος μηχανισμός έχει σαν στόχο να περιορίσει τους φόβους για μια ενδεχόμενη χρεοκοπία και να αυξήσει την προσφορά δολαρίων στην αγορά.

Ωστόσο, σύμφωνα με αναλυτές μπορεί να αυξήσει τον πληθωρισμό, τις ελλείψεις σε αγαθά, ενώ θα πλήξει τα κέρδη των ξένων εταιρειών που δραστηριοποιούνται στην χώρα.

Το ομόλογο της Βενεζουέλας λήξης 2027 ενισχύεται στα 42,63 σεντς το δολάριο. Τον περασμένο μήνα είχε υποχωρήσει ως και τα 35 σεντς το δολάριο.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v