Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ισλανδία: Ποινές φυλάκισης σε τραπεζίτες

Οι ποινές είναι οι μεγαλύτερες που έχουν επιβληθεί για οικονομική απάτη στην ιστορία της Ισλανδίας. Ο ανακριτής που ανέλαβε την υπόθεση υποστήριξε πως η απόφαση της Πέμπτης είναι ένα μήνυμα σε άλλες χώρες να διεξάγουν ανάλογες έρευνες.

Ισλανδία: Ποινές φυλάκισης σε τραπεζίτες

Το Ανώτατο Δικαστήριο της Ισλανδίας επικύρωσε τις ποινές χειραγώγησης της αγοράς για τέσσερις πρώην αξιωματούχους της τράπεζας Κaupthing.

Ο πρώην εκτελεστικός διευθυντής της τράπεζας Ηreidar Mar Sigurdson, ο πρώην πρόεδρος Sigudur Einarsson, ο πρώην εκτελεστικής διευθυντής της Kaupthing Λουξεμβούργου Magnus Gudmundsson και ο Olafur Olaffson, ο δεύτερος μεγαλύτερος μέτοχος της τράπεζας, καταδικάστηκαν την Πέμπτη σε τέσσερα με πεντέμισι χρόνια φυλακή.

Όπως μεταδίδει το Reuters, η ποινή είναι η μεγαλύτερη που έχει επιβληθεί για οικονομική απάτη στην ιστορία της Ισλανδίας.

Σημειώνεται ότι η τράπεζα Kaupthing κατέρρευσε μετά την κρίση του 2008 και τα τέσσερα πρώην στελέχη ζουν στο εξωτερικό. Την Πέμπτη δεν βρίσκονταν στην αίθουσα του δικαστηρίου.

Η κυβέρνηση της Ισλανδίας προσέλαβε ειδικό ανακριτή για να διερευνήσει τον ρόλο των τραπεζικών στελεχών. Ο ίδιος υποστήριξε πως η απόφαση της Πέμπτης είναι ένα μήνυμα σε άλλες χώρες να διεξάγουν ανάλογες έρευνες, προσθέτοντας πως κανέναν πρόσωπο δεν είναι πολύ μεγάλο για να διωχθεί ποινικά.

«Η υπόθεση αυτή στέλνει ένα ισχυρό μήνυμα που θα προκαλέσει συζητήσεις. Δείχνει πως οι υποθέσεις αυτές μπορεί να είναι δύσκολες, αλλά μπορούν να παράγουν αποτελέσματα» δήλωσε στο Reuters ο Olafur Hauksson.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v