Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Bundesbank: Θα αγοράζει ομόλογα €10 δισ. τον μήνα για το QE

Ιδανικά, οι αγορές θα γίνουν σε ολόκληρη την καμπύλη ωρίμανσης και θα αντανακλούν την ρευστότητα συγκεκριμένων τμημάτων, δήλωσε ανώτατο στέλεχος της γερμανικής κεντρικής τράπεζας.

Bundesbank: Θα αγοράζει ομόλογα €10 δισ. τον μήνα για το QE

Η Bundesbank θα αγοράζει κρατικά ομόλογα ύψους περίπου 10 δισ. ευρώ τον μήνα, στο πλαίσιο του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας που θα ξεκινήσει τον Μάρτιο, ανέφερε ανώτατος αξιωματούχος στην WSJ.

«Υπάρχουν πολλές λεπτομέρειες που πρέπει να ξεκαθαριστούν, όσον αφορά την αγορά ομολόγων με αρνητικά επιτόκια» σημείωσε ο Andre Bartholomae, ανώτατο στέλεχος της γερμανικής κεντρικής τράπεζας.

Σημειώνεται ότι τα γερμανικά ομόλογα με μικρότερη διάρκεια ωρίμανσης, ως και πέντε έτη, έχουν αρνητικά επιτόκια. Αυτό σημαίνει ότι η Bundesbank βρίσκεται στη δυσάρεστη θέση να πρέπει να αγοράσει ομόλογα με αρνητική απόδοση, καταγράφοντας ζημίες.

Ο ίδιος τόνισε πως η προσφορά για ορισμένα ομόλογα στην δευτερογενή αγορά μπορεί να περιοριστεί όσο θα προχωράει το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης.

Ορισμένες τράπεζες έχουν υποστηρίξει ότι η Bundesbank δεν θα καταφέρει να επαναγοράσει όλο τον όγκο των ομολόγων χωρίς να καταβάλλει υπερβολικές τιμές, σημείωσε ο κ. Bartholomae. Οι τράπεζες δεν έχουν κίνητρα να πουλήσουν τα γερμανικά ομόλογα που έχουν στην κατοχή τους, γιατί τα χρειάζονται για να πιάσουν τους στόχους των ρυθμιστικών αρχών και ως ενέχυρα για τις πράξεις αναχρηματοδότησης, πρόσθεσε.

Ιδανικά, οι αγορές «θα γίνουν σε ολόκληρη την καμπύλη ωρίμανσης και θα αντανακλούν την ρευστότητα συγκεκριμένων τμημάτων» είπε ο κ. Bartholomae.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v